Så rødt - truet flyagent

Lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap), truet i går medarbeidere i selskapet Bertel O. Steen, som bistår Eurofighter i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til blant andre forsvarsminister Kristin Krohn Devold beskriver selskapets direktør Per O. Lie Nybakks telefonsamtale i går som «ubehagelig».

Bakgrunnen for telefonsamtalen som skaket opp selskapets ansatte, skal ha vært Dagbladets reportasje i går om Norges framtidige investering i nye jagerfly. Vi skrev at Nybakk og forsvarsminister Kristin Krohn Devold hadde spredt negative rykter om den europeiske jagerflyprodusenten Eurofighter. Dagbladet har opplysningene fra flere hold.

Blant annet bekrefter SVs forsvarspolitiske talsmann Kjetil Bjørklund at det i tida før jagerflybehandlingen ble distribuert negativ omtale om Eurofighter på Stortinget.

Kildejakt

Avisoppslaget pisket i går opp stemningen på Stortinget. Dagbladet fikk rapporter om at forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk, hadde opptrådt resolutt i sin jakt på kilder til Dagbladets oppslag. Nybakks raseriutbrudd skal ha gått hardt utover en politisk rådgiver i Frp, som ble beskyldt for å ha lekket konfidensiell informasjon fra et møte i forsvarskomiteen.

Etter det Dagbladet forstår, fikk rådgiveren beskjed om at han ville bli fratatt sin sikkerhetsklarering.

Frp ser svært alvorlig på gårsdagens oppsiktsvekkende opptrinn. I dag formidler de sine reaksjoner til Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Utenforstående utskjelt

Men Nybakk nøyde seg ikke med å drive kildejakt i nasjonalforsamlingen. I går formiddag kontaktet hun selskapet Bertel O. Steen, som bistår Eurofighter i Norge.

Der traff hun en medarbeider som ikke har noe å gjøre verken med jagerfly eller Eurofighter, og skjelte ham ut.

Hendelsen var så oppskakende for selskapets ansatte at direktør Per O. Lie i går ettermiddag besluttet å sende et brev til forsvarskomiteens leder Marit Nybakk, forsvarsminister Kristin Krohn Devold og Dagbladets sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen.

Påstand og trusler

I brevet skriver Lie:

«Det vises til din telefon til min medarbeider (navn), hvor du påsto at Bertel O. Steen er kilde til Dagbladets oppslag [...] og hvor du truet med at Eurofighter ikke vil ha noen sjanse til å vinne fram dersom dette hender igjen.»

Videre gjør Per O. Lie det klart at verken han eller noen andre i selskapet har vært kilde til oppslaget. Brevet avsluttes slik:

«Min medarbeider, som ikke er involvert i vårt engasjement for Eurofighter, følte at denne episoden var ubehagelig. Jeg vil derfor håpe at vi kan legge denne situasjonen bak oss, og at du ved eventuelle framtidige behov for kontakt med Bertel O. Steen i denne sak, kontakter meg direkte.»

Direktør Per O. Lie ser helst at saken forbigås i stillhet, men bekrefter at Nybakk var svært oppbrakt.

-  Jeg vil nesten si at jeg er lykkelig over at jeg ikke var til stede. Vår medarbeider slapp ikke til i det hele tatt, og han ble naturligvis ulykkelig over hendelsen, sier Lie til Dagbladet.

Oppvask

Medlem av forsvarskomiteen Per Ove Width (Frp) skjønner ikke hvorfor Marit Nybakk (Ap) i går reagerte så sterkt på innholdet i Dagbladets artikkel.

Width satt i går kveld og forfattet et brev til Jens Stoltenberg der han ber om en forklaring på Nybakks oppførsel.

-  Jeg kan ikke akseptere at forsvarskomiteens leder skjeller ut en komitékollega og min rådgiver. Oppslaget om jagerflysaken utløste en reaksjon fra Marit Nybakk der hun beskylder oss for å ha stått bak lekkasjene til Dagbladet. Vi finner oss ikke i å bli æreskjelt på den måten, sier Width.

KJEFTET: Forsvarskomiteens leder Marit Nybakk truet i går en medarbeider i Bertel O. Steen, som bistår jagerflyprodusenten Eurofighter i Norge, med at jagerflyprodusenten ikke vil ha sjanse til å vinne fram dersom selskapet lekker til pressen. Nå har forsvarsminister Kristin Krohnm Devold (t.h.) fått rapport.