- Så rødt alarmlys

En av de overlevende så et rødt alarmlys i lasterommet like før «Rocknes» forliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjøforklaringen i Bergen pågår for fullt etter «Rocknes»-forliset som krevde 18 menneskeliv. En av de overlevende, den nederlandske dekksmaskinisten Henk Alexander de Beurs, kom med oppsiktsvekkende opplysninger da han forklarte seg i dag.

Da han var i kontrollrommet på «Rocknes» etter lunsj den skjebnesvangre dagen, så han et rødt, blinkende lys på dataskjermen overstyrmannen arbeidet ved. Ifølge de Beurs blinket ordet «critical» i den røde ruta på skjermen, melder NTB.

Siden de Beurs ikke visste hva slags dataprogram det var snakk om, spurte han heller ikke hva alarmsignalet var for noe.

Varsel om feillasting

Tidligere forklarte kaptein Olav Tangedal, som hadde fri da ulykken skjedde, at skipet hadde et program som varlset dersom lastegrensene ble overskredet.

På grunn av lengden på lastearmene på Eijefet forklarte Tangedal at det var vanskelig å få fylt opp lasterommet skikkelig på styrbord side. Dette gjorde at steinlasten lå skjevt idet «Rocknes» startet ferden mot Tyskland.

De Beurs forklarte også at «Rocknes» oppførte seg annerledes enn andre skip han hadde erfaring fra. «Rocknes» skal ha hatt en større tendens til å krenge i svinger, og det var heller ikke uvanlig at skipet fikk en stor krenging da mannskapet la båten klar for dumping av stein i havet.