Så Rolfs lykt bli borte

Cecilie Skog (33) har fortalt om skredet som tok ektemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cecilie Skog er den første av de tre norske klatrerne som overlevde det voldsomme snø- og israset på K2, som er kommet trygt ned. Natt til i dag forsøkte hun å komme til hektene igjen på et hotell i den pakistanske byen Skardu.

Et sted oppe i fjellet har ektemannen Rolf Bae fått sin grav.

Sammen med Skog er klatrervennne Bjørn Sekkesæter, som er kommet fra Norge for å støtte henne.

- De har møtt hverandre og pratet litt. Bjørn sier at hun er opp og ned i følelsene sine, en normal reaksjon etter en slik hendelse, forteller Simen Mørdre, pressetalsmann for den norske K2-ekspedisjonen.

Cecilie Skog har hittil fortalt lite om dramaet på verdens nest høyeste fjell natt til lørdag 2. august. Nå kommer det flere detaljer.

- Det var mørkt da de klatret, og Cecilie har fortalt at hun hørte skredet komme og så var Rolfs lykt borte, sier Simen Mørdre.

Preget

De siste dagene har Cecilie Skog (33), Øystein Stangeland (39) og Lars Flatø Nessa (29) ventet i basecamp på 5200 meters høyde. K2 regnes som verdens farligste fjell. Fram til oktober i fjor hadde 66 klatrere mistet livet på fjellet. Nå har fjellet krevd livet til ytterligere elleve klatrere

JAKTET PÅ DRØMMEN: Cecilie Skog nådde toppen og kom ned fra K2 i går. I natt sov hun ut på et hotell i den pakistanske byen Skardu. Lørdag omkom hennes mann Rolf Bae i forsøket på å bestige K2. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
JAKTET PÅ DRØMMEN: Cecilie Skog nådde toppen og kom ned fra K2 i går. I natt sov hun ut på et hotell i den pakistanske byen Skardu. Lørdag omkom hennes mann Rolf Bae i forsøket på å bestige K2. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer

- Fysisk sett er de norske klatrerne i orden, men de er selvsagt sterkt preget av den voldsomme mentale påkjenningen, sier pressetalsmann Simen Mørdre.

Basecamp ligger på rundt 5200 meter, og det er rundt 2000 meter ned til nærmeste bilvei. Veien ned går gjennom en dal, og anses ikke som spesielt farlig dersom været er fint.

- Nå handler det om å vise omsorg. Samtidig vil Bjørn gjøre det han kan for å hjelpe til praktisk, blant annet med å få dem hjem til familien så fort som mulig, sier Mørdre.

Han forteller at fjellklatrere alltid diskuterer risikoen før de legger ut på en ekspedisjon, men døden er noe man ikke snakker så mye om.

- Alle har en grense

- Jeg tror døden føles ganske langt unna før man opplever det selv. Dette har nok vært et brutalt møte med virkeligheten. Jeg tror det kommer som et kjempesjokk når man møter døden selv, sier Mørdre.

Cecilie Skog og ektemannen Rolf Bae forsøkte sammen med Einar Stangeland å nå toppen i 2005, men måtte snu på grunn av værforholdene.

- Cecilie er en veldig sterk kvinne, men alle har en grense. De var jo gift, og forholdet var nært og sterkt. Dette er selvfølgelig en veldig stor påkjenning, og bare tida vil vise hvordan det går. Heldigvis får Cecilie all støtte fra familie og venner, og det har vi formidlet til henne, sier Mørdre.

Så Rolfs lykt bli borte

Hjem så fort som mulig

Simen Mørdre håper de tre kan komme hjem så fort som mulig, kanskje også før de har returbillett den 15. august.

Familien til Rolf Bae har sagt at de ikke ønsker at letemannskaper skal sette flere liv i fare ved å lete etter sønnen, og er dermed forberedt på at han blir værende på K2.

- De har taklet dette beundringsverdig, og er sterke mennesker. Rolf var enebarn. Foreldrene går selvsagt gjennom en sorgprosess, men er samtidig klar på at Rolf fikk leve det livet han ønsket å leve, sier Mørdre.

De tre klatrerne vil bli skjermet for offentligheten når de kommer ned, og skal gjennom debrifing og samtaler med krisepsykolog. Det er foreløpig uvisst hvordan alle praktiske detaljer rundt dødsfallet skal håndteres, men den norske ambassaden håndterer dette i forhold til pakistanske myndigheter.

Cecilie Skog og Lars Nessa ble de første nordmenn som nådde toppen av K2, på 8611 meter.