Så russisk spionskip der «Utvik Senior» gikk ned

TROMSØ (Dagbladet): Fiskerne Elvin Hanssen og Terje Sletten så et russisk spionskip med lytteutstyr ute i havet - på stedet der fiskebåten «Utvik Senior» ble rent i senk av et fremmed fartøy i februar 1978.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fartøyet som rente Senja-båten «Utvik Senior» i senk forlot åstedet i ly av mørket. Ni fiskere omkom. To fiskere fra Andøy forteller nå en historie som kan kaste nytt lys over gåten.

I slutten av juli 1982 var Hanssen og Sletten på vei hjem fra laksefiske med sin 35 fots sjark «Kjønnøyfisk».

- Tåka var tett, vi kom tydeligvis overrumplende på russerne. Det ble en voldsom aktivitet om bord i båten. Russerne sprang fram og tilbake på dekk. De dro straks opp en kabel fra havet med håndmakt, sier Terje Sletten.

Hanssens far var havnelos på Andenes og samarbeidet med den militære etterretningstjenesten. Spionjegerne hadde utstyrt ham med ei håndbok med oversikt over mulige russiske spionskip - kamuflert som trålere og fraktskuter - og etterretningsutstyr.

Sjøkart

- Derfor kunne vi, ved å slå opp i boka, anslå hvilket utstyr det var de hadde om bord i båten. Det dreide seg uten tvil om lytteutstyr som kan finne gjenstander på havbunnen. Og de hadde ankret opp langt innenfor firemilsgrensa, sier Elvin Hanssen, som i dag er ansatt ved Forsvarets flystasjon på Andøya.

Russerne hadde krenket norsk territorium. De fikk det travelt og stakk av gårde med en tykk kabel ute i havet.

Etter episoden tok de to norske fiskerne fram sjøkartet. De fastslo posisjonen der de befant seg.

- Russerne lå rett over stedet der lukekarmen og deler av overbygget til «Utvik Senior» ble funnet like etter forliset fire år tidligere, sier Sletten.

Amerikanere

Hjemme på Andenes tok Hanssens far straks kontakt med det norske forsvaret. Et Orion-fly ble straks sendt på vingene. Faren ble flere ganger senere kontaktet om saken, blant annet av amerikanske offiserer.

- Hvorfor har dere ikke fortalt om dette før nå?

- Hvorfor skulle jeg det? Forsvaret var jo informert, jeg regnet med at de gjorde det som var nødvendig. Nå forteller jeg dette fordi det kan kaste nytt lys over en tragedie og fordi jeg mener Forsvaret har lagt lokk på saken, svarer Hanssen.

Ubåtkrig i nord

Han fortsetter:

- Fartøyet som senket «Utvik Senior» kan ha blitt skadet. Muligens ble deler igjen på havbunnen. Kanskje kom russerne tilbake for å leite etter noe eller fjerne bevis. Jeg blir mer og mer sikker på at denne saken skjuler noe som aldri har tålt dagens lys, sier Hanssen.

- Andfjorden er dyp. Jeg har mange ganger lurt på om det ligger en russisk ubåt et sted i Andfjorden.

Det var stor militær aktivitet i dette farvannet under den kalde krigen. Ubåter ble en rekke ganger observert av norske fiskere. En av de sentrale teoriene om «Utvik Senior» er at en sovjetisk ubåt kolliderte med den norske fiskebåten.

Den kjente tyske journalisten Georg Blichfeldt er enig i at observasjonen neppe kan ha vært en tilfeldighet.

SÅ SKIPET: Fiskeren Elvin Hanssen observerte det russiske spionskipet sammen med en fiskerkamerat sommeren 1982.