Så russisk spionskip der «Utvik Senior» gikk ned

TROMSØ (Dagbladet): Fiskerne Elvin Hanssen og Terje Sletten så et russisk spionskip med lytteutstyr ute i havet - på stedet der fiskebåten «Utvik Senior» ble rent i senk av et fremmed fartøy i februar 1978.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fartøyet som rente Senja-båten «Utvik Senior» i senk forlot åstedet i ly av mørket. Ni fiskere omkom. To fiskere fra Andøy forteller nå en historie som kan kaste nytt lys over gåten.

I slutten av juli 1982 var Hanssen og Sletten på vei hjem fra laksefiske med sin 35 fots sjark «Kjønnøyfisk».

- Tåka var tett, vi kom tydeligvis overrumplende på russerne. Det ble en voldsom aktivitet om bord i båten. Russerne sprang fram og tilbake på dekk. De dro straks opp en kabel fra havet med håndmakt, sier Terje Sletten.

Hanssens far var havnelos på Andenes og samarbeidet med den militære etterretningstjenesten. Spionjegerne hadde utstyrt ham med ei håndbok med oversikt over mulige russiske spionskip - kamuflert som trålere og fraktskuter - og etterretningsutstyr.

Sjøkart

- Derfor kunne vi, ved å slå opp i boka, anslå hvilket utstyr det var de hadde om bord i båten. Det dreide seg uten tvil om lytteutstyr som kan finne gjenstander på havbunnen. Og de hadde ankret opp langt innenfor firemilsgrensa, sier Elvin Hanssen, som i dag er ansatt ved Forsvarets flystasjon på Andøya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer