Så samles de rundt Valla?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • LOs nestleder Gerd-Liv Valla har denne uka bekreftet det alle lenge har visst. Hun ønsker å bli valgt til LO-leder når Yngve Hågensen går av til våren. Foreløpig er hun den eneste erklærte kandidaten og således soleklar favoritt. Hennes bakgrunn i arbeiderbevegelsen er bred. Hun har vært nestleder i Norsk Tjenestemannslag, vært politisk rådgiver og statssekretær for Gro Harlem Brundtland ved Statsministerens kontor, justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering og ble enstemmig valgt til nestleder i LO på kongressen i 1997.
  • Valla vil, om hun blir valgt, bli den første kvinnelige LO-lederen, den første lederen som kommer fra offentlig sektor og den første akademikeren i dette vervet. Hun er også den første ekskommunisten som i moderne tid vil bli vist denne tilliten. Hvis hun får konkurranse om vervet og kampen hardner til, vil trolig alt dette, bortsett fra hennes kjønn, bli brukt mot henne. LO har i hundre år vært industriarbeidernes organisasjon. Forestillingen om at gutta på gølvet står for verdiskapingen som muliggjør utdanningssamfunnet, er fortsatt dominerende. Men også Valla er ftret opp med en forståelse av at det er de konkurranseutsatte næringene som skal være lønnsledende og gå i front i lønnsforhandlingene. Slik sett vil hun ikke være noen trussel mot de etablerte dogmene.
  • Etter hvert har LO fått vel så mange medlemmer i offentlig sektor som i privat. Antall industriarbeidere synker, mens andelen tjenesteprodusenter øker, både i privat virksomhet og i stat og kommune. Yrkesdeltakelsen blant kvinner er høy. Og all lønnsstatistikk viser at det er kvinner som har de tyngste og dårligst betalte jobbene.
  • Alt taler for at tida er inne for en kvinne på LO-toppen. Spørsmålet er om Valla er i stand til å bli en samlende lederskikkelse. Det spørsmålet ble også stilt om Yngve Hågensen. Han lanserte, i likhet med Valla, seg selv som kandidat og måtte kjempe for vervet. Det bør også Valla gjøre. Hun bør få en verdig motkandidat. Vinner hun kampen om makta i LO, vil hun få respekt og autoritet. Blir hun nedkjempet, får LO en annen leder.