Sa sin mening - fikk fire år

I Kina er en mann idømt fire års fengsel for å ha lagt ut prodemokratiske skrifter på nettsteder i utlandet. Det er den første dommen i sitt slag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guo Qinghai (36) bankansatt i den nordøstlige byen Cangzhou nær Beijing. Han ble dømt for oppviglersk virksomhet torsdag, opplyser rettskilder og menneskerettsgrupper.

Guo ble arrestert i september, etter at han hadde lagt ut flere artikler på elektroniske oppslagstavler, hvor han gikk inn for demokrati og politiske reformer.

Guo er den første kjente sak hvor en kinesisk borger er dømt for ytringsfrihet på nettet, sier leder av Senter for demokrati og menneskerettigheter, med base i Hongkong, Frank Lu.

Kinesiske nettsider er pålagt selvsensur, mens adgangen til nettsteder i utlandet er sperret fra Kina. Det er imidlertid mulig å omgå sensuren.

Kina har den senere tid innført nye strenge regler for internett. Mange internettkafeer er nå pålagt å registrere ID -nummeret til hver eneste bruker og tidspunktet, slik at regjeringen kan vite hvem som gjør hva.

En 28 år gammel entreprenør, Lu Xinhua, ble arrestert i midten av mars for å ha skrevet en artikkel på nettet som var kritisk til president Jiang Zemin. 101 mennesker i hjembyen har skrevet under på et opprop om at han må løslates.

(NTB)