Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Så sjelden blir noen dømt til lovens strengeste straff

Aktor mener at sjubarnsmoren, som er tiltalt for dobbeltdrap i Kristiansand, må dømmes til 21 års forvaring. Ingen kvinne har noensinne blitt dømt til lovens maksstraff.

DOBBELTDRAPSTILTALT: En 43-årig kvinne står i Kristiansand tingrett tiltalt for drap på sin far og ekssamboer. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DOBBELTDRAPSTILTALT: En 43-årig kvinne står i Kristiansand tingrett tiltalt for drap på sin far og ekssamboer. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Onsdag i forrige uke ble det lagt ned påstand fra aktoratet om 21 års forvaring for kvinnen som står tiltalt for to drap i Kristiansand tingrett. 43-åringen nekter straffskyld for alle punktene i tiltalen, og har heller ikke ønsket å forklare seg i retten.

Mot slutten av rettssaken ble det besluttet å endre tiltalen mot kvinnen fra forsettlig til overlagt drap - det er denne endringen som gir adgang til å ilegge 21 års forvaring, som er lovens maksstraff.

Bare de aller farligste kriminelle blir idømt forvaring. Av dem som er har fått 21 år, finner vi terroristen Anders Behring Breivik, barnedrapsmannen Viggo Kristiansen og serievoldtektsmannen Julio Kopseng.

Kan innebære livstid

I motsetning til fengelsstraff kan en forvaringsstraff fornyes igjen og igjen så lenge retten kommer til at den domfelte utgjør en fare for samfunnet, og kan i praksis tilsi at vedkommende blir sittende i fengsel livet ut.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.