Så sjeldent at det ikke har fått navn. Nå har det kommet til Norge

Dette insektet ble oppdaget i Oslo og Stavanger på oliventrær fra Tyskland og Italia. Nå skal ekspertene lage ny svarteliste over bannlyste vesener i norsk natur.

NYTT I NORDEN: Dette spinnfoting-insektet er så nytt på våre breddegrader at det ikke har fått noe navn. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA.
NYTT I NORDEN: Dette spinnfoting-insektet er så nytt på våre breddegrader at det ikke har fått noe navn. Foto: Arnstein Staverløkk, NINA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dette insektet har du aldri sett i Norge før, ikke i hele Norden for den saks skyld.

Det er så nytt at det ikke har fått noe navn. Ekspertene vet bare at det er 6,6 millimeter langt, og at det tilhører en orden - eller storfamilie - som heter spinnfoting i insektsverdenen.

De samme ekspertene skal fram til sommeren finne ut om den papirløse innvandreren kan gjøre skade på norsk natur - og så komme på neste svarteliste over uønskede arter i norsk natur.

De nåværende svartlistene over uønskede dyr, fugler, insekter og planter er fra 2012.

De to siste dagene har landets 55 fremste eksperter over det meste av levende liv vært samlet i regi av Artsdatabanken for å starte arbeidet med nye svartlister i 2018.

Blindpassasjerer

- Det er gjort masse observasjoner av nye arter de siste årene, særlig innenfor grupper som biller, veps og maur. De fleste har kommet som blindpassasjerer med planter eller jord, sier seniorrådgiver Lisbeth Gederaas i Artsdatabanken til Dagbladet.

Dette spinnfot-insektet er det mest spesielle.

- Det var NINA (Norsk institutt for naturforvaltning) som først verifiserte denne skapningen i februar 2015. Så startet jakten på hvordan den hadde havnet her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer