Etterforskning av Donald Trump

Så skattedokumentene: - Veldig redd

Én av de få som faktisk har sett Donald Trumps skattedokumenter, journalisten Tim O'Brien, tror den tidligere presidentens egen regnskapsfører vil vende seg mot ham og samarbeide med kriminaletterforskningen i New York.

GOLF: Siden han gikk av som president 20. januar, har Donald Trump oppholdt seg i West Palm Beach i Florida. Han har tatt mange turer til golfbanen han eier en kort kjøretur fra Mar-a-Lago. Foto: REUTERS/Marco Bello
GOLF: Siden han gikk av som president 20. januar, har Donald Trump oppholdt seg i West Palm Beach i Florida. Han har tatt mange turer til golfbanen han eier en kort kjøretur fra Mar-a-Lago. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Søndag ettermiddag lokal tid går Trump på scenen under den konservative CPAC-konferansen i Orlando i Florida. Målet hans er å bevare grepet om det republikanske partiet. Men samtidig står han dypt i mange juridiske problemer. Blant dem er en omfattende kriminaletterforskning i New York.

I forrige uke ble Trump pålagt av amerikansk høyesterett å overlevere sine skattemeldinger og andre finansdokumenter mellom 2011 og 2019 til etterforskerne, ledet av statsadvokat Cy Vance. Det omfatter millioner av sider med dokumenter, som nå blir gransket.

- Trump er veldig redd for hva som er i disse dokumentene, tror jeg. Fordi det plasser ham i alvorlig juridisk fare, sier Bloomberg-kommentator Tim O'Brien til MSNBC.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Saksøkt for 42,5 milliarder

Foreløpig vet offentligheten svært lite om hva etterforskningen omfatter, men i et rettsdokument, sier statsadvokatens kontor at de etterforsker «mulig omfattende og langvarig kriminell oppførsel» i Trump-organisasjonen.

I 2005 skrev O'Brien biografien «TrumpNation: The Art of Being the Donald». På dette tidspunktet var han journalist i New York Times. I boka hevdet han at Trump ikke var milliardær i dollar. Ifølge O'Brien hadde den kommende presidenten og daværende eiendomsmagnaten en formue på mellom 150 millioner og 250 millioner dollar.

Det førte til at Trump gikk til søksmål og krevde erstatning 5 milliarder dollar (om lag 42,5 milliarder kroner).

Trump vant ikke fram, men under prosessen, som varte helt fram til 2011, fikk O´Brien tilgang til Trumps skattedokumenter. Dermed er han én av svært få journalister som har sett disse.

ETTERFORSKER: Statsadvokat for Manhattan, Cy Vance, etterforsker Trump-organisasjonen. Foto: AP Photo/Frank Franklin II, File
ETTERFORSKER: Statsadvokat for Manhattan, Cy Vance, etterforsker Trump-organisasjonen. Foto: AP Photo/Frank Franklin II, File Vis mer

Nå tror O'Brien at folk innad i Trump-organisasjonen, særlig regnskapsføreren hans, Allen Weisselberg, vil snu seg vekk fra Trump og begynne å samarbeide med etterforskerne.

Tror regnskapsføreren snur

- Det vi virkelig må fokusere på nå, er at det ikke bare er skattemeldingene som Cy Vance har tilgang på nå. Han har trolig store mengder av regnskapsførerens arbeid. Dette er en kriminaletterforskning hvor de må bevise kriminell intensjon av Trump, hans tre eldste barn, Allen Weisselberg, eller hvem som helst andre i Trump-organisasjonen som faller inn under etterforskningen, sier O'Brien og fortsetter:

TREKKES FRAM: Donald Trump sammen med sønnen Donald junior og regnskapsføreren sin, Allen Weisselberg (i midten). Foto: Timothy A. CLARY / AFP
TREKKES FRAM: Donald Trump sammen med sønnen Donald junior og regnskapsføreren sin, Allen Weisselberg (i midten). Foto: Timothy A. CLARY / AFP Vis mer

- Dersom det er epost eller notater eller annen dokumentasjon på kommunikasjon om hvordan de planla da de blåste opp verdien av bygninger så de kunne få lån, eller hvordan de undervurderte verdien av bygninger slik at de kunne betale mindre skatt, fra før skattemeldingene, så er det gull for en aktor, sier O'Brien.

Han mener det er særdeles viktig at etterforskerne nå får dokumenter så langt tilbake som til 2011.

- Obskøn dans

- Det er viktig fordi det er før Trump kom inn i Det hvite hus, og jeg tror det hjelper til å bygge historien om pengesporet og Trumps motivasjoner for sin destruktive og obskøne dans med folk som Vladimir Putin. Det er en skam at de ikke kunne gå enda lengre tilbake, sier O'Brien til MSNBC.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Han understreker at etterforskningen så langt også impliserer barna Eric og Ivanka.

- Etterforskningen er også retter mot folk på innsiden av Trump-organisasjonen, som kan vende seg vekk fra Trump dersom det blir avdekket at de selv kan være kriminelt ansvarlige. En av prisene her er også at dersom Trump blir dømt, kan han ikke stille som president igjen. Og også det henger over hele saken, sier Bloomberg-kommentatoren.

Avhørte tidligere fikser

Den siste tida har også Trumps mangeårige fikser og advokat, Michael Cohen, blitt avhørt som en del av etterforskningen, ifølge New York Daily News.

Han skal ha inngående kunnskap om Trumps virksomhet, og soner for tida i husarrest en dom på tre år. Cohen ble blant annet dømt for å ha hjulpet Trump med å ha betalt hysjpenger til to kvinner - deriblant pornostjernen Stormy Daniels - før presidentvalget i 2016. De to kvinnene skal angivelig ha hatt utenomekteskapelige affærer med Trump.

Cohen sa seg skyldig i 2018 for tiltalepunkter om å betale hysjpenger og for å ha løyet til Kongressen om forhandlinger om et mulig Trump Tower i Moskva. Han inngikk samtidig en avtale med påtalemyndigheten om å samarbeide med dem for å beskytte seg selv mot videre rettsforfølgelse.

- Politisk forfølgelse

Trump nekter for å ha gjort noe ulovlig, og hevder han er utsatt for en politisk forfølgelse.

- Enten det dreier seg om 32 millioner dollar-svindelen Mueller, som allerede har etterforsket alt det er mulig å etterforske, «Russland, Russland, Russland», eller de to latterlige riksrettsforsøkene inspirert av Gale-Nancy (Pelosi, red.anm.), hvor jeg ble funnet IKKE SKYLDIG. Det tar aldri slutt! skriver den tidligere presidenten i en uttalelse tidligere denne uka

Videre skriver han at påtalemyndigheten i New York i mer enn to år har gått gjennom hver eneste transaksjon som kan knyttes til ham.

- Høyesterett burde aldri tillatt at denne fiskeekspedisjonen fant sted, men de har de gjort. Dette har aldri skjedd med en president tidligere. Det er helt og holdent inspirert av Demokratene, i demokratisk styrte New York by og delstat, fullstendig kontrollert og dominert av en mann som ofte omtales som min fiende, guvernør Andrew Cuomo.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer