Så skatter vi der, og så kutter vi her

Smertefulle kutt i statsrådenes skrytelister i budsjettet. Nennsom skatteflåing av de rikeste uten å skade bedriftene for mye.Det er de to hovedgrepene som skal gi budsjettforlik mellom regjeringen og Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr to milliarder mindre i offentlige utgifter og en milliard mer i skatteinntekter samtidig som de med lavest lønn får skattelette. Denne krevende oppgaven skal regjeringen og sentrumspartienes fraksjon i finanskomiteen gå løs på i morgen. De har en frist på 14 dager. Thorbjørn Jagland har sagt at han forlanger kutt som er like smertefulle for sentrum som det er for ham og Ap å akseptere kontantstøtten.

Ingen områder skjermes

I gårsdagens trontaledebatt ble uttrykk som «en gledens dag» og «frieri for åpen scene» brukt for å understreke den politiske idyllen som har oppstått mellom regjeringen og Ap. Men allerede i dag er nok den idyllen borte i sentrum.

Når det gjelder skattegrepene, foreligger det flere forslag både fra regjeringen i fjor og fra Arbeiderpartiet ved tidligere korsveier.

Ifølge KrFs parlamentariske leder, Einar Steensnæs, vil ingen områder bli skjermet for vurdering av muligheten for økt beskatning. Det gjelder også så følsomme områder for sentrumspartiene som rederibeskatning, aksjerabatt og delingsmodell, sa Steensnæs.

Knippe av forslag

Ap akter i første omgang å la sentrum komme med forslag, men partiet vil når som helst kunne bistå med et knippe av forslag sentrum kan forsyne seg av.

Foruten de tre nevnte ordningene har Ap tidligere tatt til orde for både å oppheve aksjesparing med skattefradrag (AMS-ordningen) og å fjerne 80-prosentregelen. Ved å gjøre endringer i disse ordningene vil regjeringen kunne finne begge de to milliardene i økt skatt som Ap krever.