PÅ AVSTAND:  Gjerningsmannen var ikledd  hvit T-skjorte og joggebukse, og sto cirka 50 meter unna politibetjenten og veivet rundt seg med en kniv.  Politibetjenten satte et magasin i pistolen, ladet den og gikk mot mannen. 
Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix
PÅ AVSTAND: Gjerningsmannen var ikledd hvit T-skjorte og joggebukse, og sto cirka 50 meter unna politibetjenten og veivet rundt seg med en kniv. Politibetjenten satte et magasin i pistolen, ladet den og gikk mot mannen. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpixVis mer

- Så skyt meg da. Skyt meg rett her

Gjerningsmannen pekte på sin egen panne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 14. april i år avfyrte politiet varselsskudd i lufta før de pågrep en mann (26) som hadde knivstukket to personer midt på Trondheim Torg.

Politibetjenten som avfyrte skuddene, forteller nå til Politiforum om denne ettermiddagen, som utviklet seg til å bli en væpnet, pågående konfrontasjon med knivmannen.

- Utgjorde stor fare Politibetjenten sier han oppfattet gjerningsmannen som aktiv, og at han så et umiddelbart behov for å få kontroll på ham.

- Han utgjorde en stor fare for menneskene rundt seg. Om de forstod dette selv vet jeg ikke, sier han til Politiforum.

Han forteller at han beveget seg mot gjerningsmannen med våpenet trukket, og at han stoppet fire - fem meter fra ham og ropte: «Bevæpnet politi! Slipp kniven!» 

På denne måten klarte han å få gjerningsmannens oppmerksomhet vekk fra folkemengden rundt ham, forteller han videre.

- Skyt meg rett her Knivmannen reagerte med å gjøre flere små byks mot ham. Flere ganger forsøkte han også å skjule kniven i bukselomma, ifølge politibetjenten.

- Slipp kniven, eller så skyter jeg!, ropte politimannen.

- Så skyt meg da! svarte knivmannen og pekte på sin egen panne.

- Skyt meg rett her!  

Politibetjenten rettet da våpenet sitt mot himmelen og trakk av.

Lagt i bakken Men varselskuddet hadde ingen effekt på den 26 år gamle knivmannen. Derimot hadde den en effekt på politibetjentens kollegaer. Flere kom for å bistå ham, og sammen utgjorde de en front på fire menn mot knivmannen.

- Situasjonen endret seg så betraktelig at jeg så det som mer hensiktsmessig å bruke hund, i stedet for å ha pistolen i hånden, forteller politibetjenten.

Han løp for å hente hunden, og da han kom tilbake hadde kollegaene vunnet mer grunn over gjerningsmannen. De klarte da å slå kniven ut av mannens hånd med en batong før han ble lagt i bakken og pågrepet.

Siktet Mannen har siden sittet fengslet, siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap. De to personene han knivstakk - en mann på 49 år og en kvinne på 46 år - ble begge skadet.

Ifølge den siste fengslingskjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett er det en «nærliggende og konkret fare for gjentagelse», skriver NRK.

Mannen har vært innlagt på Brøset hele tiden mens etterforskningen har pågått, og har mottatt behandling der. Av den første fengslingskjennelsen ble det lagt vekt på at 26-åringen var en form for psykisk ubalanse da knivstikkingen skjedde. Han skal ha erkjent store deler av handlingsforløpet, skriver NRK.

Sjeldent Ifølge Politiforum er hendelsen på Trondheim Torg den 14. april ett av svært få tilfeller i året der politiet trekker av. Det viser tall fra Politidirektoratet.  

I 2014 ble det gitt 2954 bevæpningsordre. Det har vært en gradvis økning av bevæpningsordre siden 2008, samtidig som det har vært en nedgang i antall tilfeller der politiet har truet med våpen.

Det har aldri blitt truet færre ganger med skytevåpen enn i fjor, siden statistikken startet i 2002. I 2014 ble det truet med skytevåpen 42 ganger. Politiet løsnet skudd to ganger samme året.  

AVFYRTE SKUDD: Politimannen som avfyrte varselskudd i lufta under pågripelsen av en mann som knivstakk to personer i Trondheim i april, forteller nå om aksjonen i Politiforum.
Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix
AVFYRTE SKUDD: Politimannen som avfyrte varselskudd i lufta under pågripelsen av en mann som knivstakk to personer i Trondheim i april, forteller nå om aksjonen i Politiforum. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix Vis mer