Konflikten mellom USA og Iran:

- Så spent som det kan få blitt

Nå er det opp til USAs og Irans ledere å bestemme hvordan krisa fortsetter.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump avblåste i natt norsk tid et militært angrep mot Iran i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

USA hevder at dronen var i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet da den ble skutt ned. Iran mener at dronen var i iransk luftrom.

- Situasjonen nå er så spent som kan få blitt uten at det er åpen, væpnet konflikt, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

- Begrenset angrep

Basert på det man vet om det avblåste amerikanske angrepet, nemlig at målene skal ha inkludert radarer og missilsystemer, mener Slensvik at målet var å ramme luftvernsystemet som skjøt ned den amerikanske dronen.(Saken fortsetter under grafikken.)

- Det ser ut til å ha vært målet for nattas planlagte angrep, og da ville det i så fall ha vært et begrenset angrep mot konkrete elementer som var involvert i nedskytingen. Det betyr at USA har ønsket å begrense seg, sier orlogskaptein Slensvik.

Et slikt angrep ville i så få fall ha lignet på angrepet mot en syrisk luftbase i Homs i 2017. Da avfyrte USA 59 missiler mot flybasen som et svar på det syriske regimets kjemiske angrep mot Idlib, hvor minst 89 mennesker ble drept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer