REKTOR-KAOS: - Det har gått så mye ut over arbeidsmiljøet at enkelte ansatte har måttet gå til psykolog på grunn av de hyppige lederskiftene, sier Johan S. Seland. I sommer trakk han seg som driftsstyreleder ved Vestli skole. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
REKTOR-KAOS: - Det har gått så mye ut over arbeidsmiljøet at enkelte ansatte har måttet gå til psykolog på grunn av de hyppige lederskiftene, sier Johan S. Seland. I sommer trakk han seg som driftsstyreleder ved Vestli skole. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

SA STOPP, da Vestli skole fikk sin fjerde rektor på fem år

En av tre Oslo-rektorer skiftet ut på under to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De siste fem skole-årene har Vestli skole hatt fire rektorer, seks assisterende rektorer og fem inspektører. Det har gått så mye ut over arbeidsmiljøet at enkelte ansatte har måttet gå til psykolog på grunn av de hyppige lederskiftene. Elevene blir frustrert fordi de stadig får nye ledere å forholde seg til, sier den tidligere driftsstyrelederen på Vestli skole, Johan S. Seland, til Dagbladet.

I sommer var begeret fullt.

- Jeg trakk meg, på grunn av nok et lederskifte. Da vi fikk ny rektor påske 2010, ble det gitt klart uttrykk for at nå skulle vi få ha ham i fred minst fire år. Så ble han likevel beordret til Haugerud i mai i år. Jeg oppfatter det som et klart løftebrudd fra Utdanningsetatens side, sier Seland.

Heftig tempo Under Oslos skolebyråd Torger Ødegaard (H) og hans utdanningsdirektør Astrid Søgnen flytter - eller flyttes - rektorene rundt i et heftig tempo.

61 av de 175 rektorene i Oslo har blitt skiftet ut i 2010 og så langt i 2011.

En rekke skoler i Oslo sliter med å holde på lederne sine. Ved prestisjeprosjektet Fyrstikkalleen skole har for eksempel både rektor, assisterende rektor og inspektøren sluttet — bare et år etter at statsministeren og kunnskapsministeren var til stede ved den storslåtte åpningen.

De tre forklarer det med kortere reisetid til sine nye jobber, nye utfordringer og private grunner.

ER LEI:  - Tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Vestli skole, Thomas Langaard, er lei av å få stadig nye rektorer ved skolen. Foto: Benjamin A. Ward
ER LEI: - Tillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Vestli skole, Thomas Langaard, er lei av å få stadig nye rektorer ved skolen. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

Ved en annen skole, Majorstua, plasserte utdanningsetaten i 2009 inn en ny ledelse etter lang tids bråk i ledergruppa. En av dem som ble flyttet reiste sak mot Oslo kommune, men tapte nylig i Høyesterett.

Strevsomt Lærer-tillitsvalgt Thomas Langaard ved Vestli skole i Groruddalen synes det får holde nå, med stadig nye rektorer for de drøyt 500 elevene.

Langaard, som er lokal tillitsvalgt i Utdanningsforbundet, mener de hyppige skiftene har en kostnad.

- Det er jo strevsomt, for alle rektorene vil gjerne sette sitt preg på skolen, og har med seg sine kjepphester fra skolen der de har vært før. De får en masse ting å sette seg inn i, og blir sittende på kontoret sitt og lære seg skolens praksis og rutiner, sier han.

- Kjip avgjørelse - Noen av lærer-kollegaene mine har sagt at de ikke orker å engasjere seg og bli kjent med lederne, for de skal jo snart slutte likevel, sier Thomas Langaard.

Rektoren som forsvant fra Vestli skole i sommer sier til Dagbladet at han takket ja til skoleetatens forespørsel om å flytte, av hensyn til arbeidsgiveren og fordi han likte det nye prosjektet.

- Men det var en kjip avgjørelse å ta, sier han til Dagbladet.

Bekymring Hovedtillitsvalgt Hilde Bentsen er bekymret for rektor-rekrutteringen, særlig i Oslo øst. Hun har i mer enn seks år vært representant for Utdanningsforbundet i utvalgene som ansetter rektorer i Oslo.

- En ting er rektorutskiftningene. I tillegg kommer utskiftninger av assisterende rektorer og inspektører. Det gjør noe med stabiliteten. Gjennomtrekken gir et signal utad om at her kan man bli ei kort stund, og så er det helt legitimt å søke seg bort etter to år. Det andre er at mangel på stabilitet og en trygg ledelse vil prege både lærerne og tilbudet til elevene, sier hun til Dagbladet.

Det stusser Oslos assisterende utdanningsdirektør Kjell Richard Andersen over å høre, siden forbundet er med i tilsettingsprosessene.

- Jeg tror det er ganske lurt at folk flytter på seg. Vi mener det er bra for skolene, sier Andersen. Han sier at det er søkere til de aller fleste rektorstillinger, og at de skolene hvor det er vanskelig å rekruttere ikke alltid er på østkanten.

- Unntakstilfelle Andersen sier at de aller fleste rektorene som slutter flytter seg til en annen jobb i Oslo-skolen.

Han mener Vestli, med fire rektorer, seks assisterende rektorer og fem inspektører på fem år, er et unntakstilfelle.

- Det ligner ikke på noe vi gjør på andre skoler. Jeg kan skjønne at det oppfattes som uheldig, sier Andersen. Han sier at det alltid er en dialog, og at ingen rektorer i Oslo-skolen får ordre om å flytte på seg mot sin vilje.

Ifølge Andersen er uttrykket «beordring» bare et teknisk begrep.

- Det skjer i ganske stor utstrekning, hvis vi ser at en rektor passer på en skole, og at det vil ta lang tid med en utlysing. Hvis en rektor blir syk, må vi få på plass en erstatter fort, sier Andersen, som kaller det som skjedde ved Majorstuen skole for «en ren personalsak».