Så store er skadene etter tunnelbrannen

Politiets dramatiske bilder.

DE FØRSTE BILDENE:  Røykdykkere gikk i dag inn i Skatestrømtunnelen i Bremanger.  Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen
DE FØRSTE BILDENE: Røykdykkere gikk i dag inn i Skatestrømtunnelen i Bremanger. Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannmannskaper tok seg inn i Skatestraumtunnelen først klokka 11 i ettermiddag.

Rundt klokka 14.00 i går måtte mannskapene trekkes ut av tunnelen etter eksplosjonen 10.30 og den voldsomme brannen som opptso etterpå.

Rundt et døgn etter hendelsen, kunne altså brannmannskaper ta seg inn, og politiet har i ettermiddag også gjort inspeksjoner av skadene i tunnelen.

Mannskapene har gått så langt inn i tunnelen som de følte var trygt. Brannvesenet gikk inn i den underjøiske tunnelen med kamera, og har nå frigitt de dramatiske bildene som viser de store skadene.
- Vet lite Statens Vegvesen visste tidligere i dag lite om hvordan det står til med tunnelens innmat.  

- Vi vet lite om situasjonen inne i tunnelen nå. Vi har ikke vært der, og vi vet ikke hvor stor skadeomfanget er, sier Margot Aase Åsebø, fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til Dagbladet tidligere i ettermiddag.  

- Når folk skal inn i tunnelen i dagene framover, er vi veldig opptatt av at folk skal jobbe trygt, enten det er oss, politi eller brannvesen. Inni tunnelen mener Åsebø det er ting som heger fra taket som kan utgjøre en risiko for etterforskning og videre arbeid.  

- Betong, deler av kabelstier, lysarmaturer og flere andre ting kan henge løst fra taket. Vi må foreta en sikkerhetsvurdering på dette, før vi gjør videre arbeid, sier hun.  

FORTSETTER:  I dag tok røykdykkere seg inn i Skatestraumtunnelen for å snu ei vifte. Videre utover torsdagen vil arbeidet fortsette.  Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen
FORTSETTER: I dag tok røykdykkere seg inn i Skatestraumtunnelen for å snu ei vifte. Videre utover torsdagen vil arbeidet fortsette. Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen Vis mer

Fjellet inni tunnelen er blitt svært oppvarmet under og etter eksplosjonen. Hengeren til tankbilen som eksploderte da den traff fjellveggen, inneholdt 16 5000 liter bensin. Når fjellet da kjøles ned igjen, kan dette forårsake sprekkdannelser.  

De to røykdykkerne som ved 12-tida torsdag gikk inn i tunnelen, på sørsida fra ytre Bremanger, skulle inn for å stille på et viftepanel, for å snu røyken i tunnelen. Da Dagbladet var på stedet klokka 11 oste det fortsatt røyk ut av tunnelgapet. Etter at røykdykkerne hadde vært inne, luktet det ikke lenger svidd i lufta. 

Lenge stengt Lokalbefolkning i Bremanger lurer nå på hvor lenge tunnelen vil være stengt. Dagbladet snakka med en familie i går, som mente at kommunen nå ble delt nok en gang.  

STORE SKADER: Statens vegvesen opplyser at det vil ta lang tid før tunnelen kan åpne igjen. Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen
STORE SKADER: Statens vegvesen opplyser at det vil ta lang tid før tunnelen kan åpne igjen. Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen Vis mer

- Det kommer til å ta lang tid før denne tunnelen er åpen igjen. Vi vet ikke hvor omfattende reparasjonsarbeidet blir, men her er det mye tekniske detaljer, sier Åsebø.  

- Hvor mange måneder tror du? Et halvt år?  

Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen
Foto: Flora brannvesen / Statens vegvesen Vis mer

- Nei, det er ikke godt å vite og det blir spekulasjon. Men 1-3 måneder kanskje, sier Åsebø.