Så stort er området som står i flammer, og brannen er bare én mil unna Norberg med 4500 innbyggere

Storbrannen i Sverige sprer seg.

STORBRANN: Skogbrannen som herjer i Sverige, er den største i landet i moderne tid. Slik ville brannområdet sett ut dersom brannen var i Oslo. Samtidig sprer brannen seg raskt. Grafikk: Phuong Nguyen / Dagbladet
STORBRANN: Skogbrannen som herjer i Sverige, er den største i landet i moderne tid. Slik ville brannområdet sett ut dersom brannen var i Oslo. Samtidig sprer brannen seg raskt. Grafikk: Phuong Nguyen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORBERG/OSLO (Expressen/Dagbladet): Storbrannen i Midt-Sverige er stadig ute av kontroll.

Brannen i Västmanlands herjer i formiddag i et område på rundt 15 000 hektar. Det tilsvarer 150 kvadratkilometer eller 21 000 fotballbaner.

Brannen er den verste i morderne tid i Sverige, og på den sjette dagen er brannen fortsatt ute av kontroll, og fortsetter å spre seg. Brannen er nå bare én mil unna tettstedet Norberg, med rundt 4500 innbyggere, skriver Expressen.

Flere tusen i fare Erik Bergman, kommunikasjonsansvarlig i länsstyre i Västmanland, sier til Expressen at brannen sprer seg sakt i alle retninger.

- Vinden har ingen spesiell retning akkurat nå, og vindforholdene er forholdsvis rolige. Dessverre vil nok vindretningen i ettermiddag være den samme som i går, nemlig nordvestlig, og derfor kan brannen i verste fall spre seg til Norberg allerede i kveld.

I går spredte brannen seg med omtrent to kilometer i timen.

Like før 10.30 i dag meldte Expressen at tettstedet Norberg, som ligger nordvest for brannstedet, med 4500 innbyggere kan bli evakuert.

Det er länsstyre, tilsvarende fylkeskommunene i Norge, som ber folk forberede seg på en evakuering av tettstedet. Brannen kan i verste fall allerede nå Norberg i løpet av kvelden.

- Det er ikke avgjort at Norberg kommune skal avgjøres ennå. Derimot kan man, om man ønsker, forberede seg på en eventuell evakuering ved å for eksempel pakke sakene sine, planlegge hvor man skal ta seg vekk fra brannen og høre med familie og beskjente om man har en plass å bo, presierer myndighetene overfor Expressen.

Brannmenn på vent I Norberg sitter et tjuetalls brannmenn og venter på å gjøre noe. Frustrasjonen blant de vokser, og de venter på direktiver for å kunne hjelpde de som er i nød.

- Ingen vet hva de skal gjøre. De tar inn folk fra Stockholm, Medelpad, overalt. Ingen tar hånd om noen, så vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier brannmann Derek Säll til Expressen.

Allerede har 1200 personer måtte evakuere i Gammelby, Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfors.

Myndighetene ber folk som kjenner røyken fra brannen om å holde seg inenndørs og lukke vinduer og dører.

13 helikoptre Mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet, og 13 helikoptre er blitt brukt til å slippe vann over flammene.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått brannen til å spre seg raskt.

Natt til tirsdag var ikke målet å slukke brannen, men å begrense den, ifølge de lokale myndighetene i Västmanland.

To spesialfly fra Italia er også rekvirert i slukningsarbeidet.

Så langt har én person omkommet. En mann i 30-årene ble funnet sterkt forbrent nord for Stabäck like etter midnatt. Liket kunne ikke identifiseres.

I går ble også en 42 år gammel mann funnet alvorlig skadd på en skogsvei i Ängelsberg Västmanland. Politiet tror han har en tilknytning til mannen som ble funnet omkommet natt til i dag.