Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SJELDENT: Andreas Lillebråten (27) trodde først at det bare var en stor fisk som hadde hoppet opp av sjøen foran han. Video / foto: Andreas Lillebråten. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Vik:

Så stripedelfin i Sognefjorden

- Ropte «wooow» da jeg så den.

Andreas Lillebråten (27) trodde først at det bare var en stor fisk som hadde hoppet opp av sjøen foran han, da han sto i Vikøyri i Sognefjorden for å ta bilder.

Lillebråten holder på med en sommerrebus for LO Studenter, og skulle ta et bilde av Balestrand til rebusen.

- Jeg hadde helt glemt å ta bildet, da jeg var i Balestrand. Så da gikk jeg ned til fjorden for å få et bilde av bygda på tvers av sjøen. Så hoppa plutselig en delfin opp, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at både han og kompisen skvatt litt da de skjønte hva de hadde sett.

- Det ble noen utrop. Jeg ropte «wooow» da jeg så den.

REBUS: Andreas Lillebråten skulle bare ta et bilde til en rebus, da delfinen hoppet opp foran han. Foto: Privat
REBUS: Andreas Lillebråten skulle bare ta et bilde til en rebus, da delfinen hoppet opp foran han. Foto: Privat Vis mer

Har vært der en stund

Folket i bygda i Vik kommune, kunne fortelle Lillebråten at delfinen visstnok skal være en stripedelfin, og at den har vært der en liten stund.

Det kan se ut som om den har kommet til fjorden i april i år. Da var det flere som så den leke seg i sjøen, ifølge VG og NRK.

Lillebråten sier at han og kompisen synes det var gøy å se en delfin her i Norge, og at den svømte fram og tilbake langs brygga de sto på en god stund.

- Det virket nesten som om den showet, og viste seg litt fram for oss. Den kom ikke så nærme, men hoppet, triksa og viste seg litt fram.

STRIPEDELFIN: Delfinen skal være en stripedelfin, som ikke er vanlig så langt nord. Foto: Privat
STRIPEDELFIN: Delfinen skal være en stripedelfin, som ikke er vanlig så langt nord. Foto: Privat Vis mer

Uvanlig

Nils Øien er forsker ved Havforskningsinstituttet, og sier til både VG og NRK at det ikke er hverdagskost å få en stripedelfin i fjorden. Normalt er disse glade i varmere vann, og foretrekker å henge i Middelhavet.

Forskeren antar at delfinen har fulgt en varmebølge oppover til Norge, og så bare blitt i fjorden.

Selv om arten trives best i varme, og helst i flokker - kan det se ut til at akkurat denne har det fint for seg selv i fjorden. Og ifølge Øien er det ikke noe problem for delfinen å oppholde seg i Sognefjorden, så lenge den klarer å finne mat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!