2015: Satelittbildet av Syria tatt for en måned siden viser et helsvart land, med bare noen få lysglimt. Foto: Wuhan-universitetet
2015: Satelittbildet av Syria tatt for en måned siden viser et helsvart land, med bare noen få lysglimt. Foto: Wuhan-universitetetVis mer

Så svart er situasjonen i Syria

- Går inn i mørkealderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i Syria virker å være uten ende, og konsekvensene for befolkningen er enorme.

En fersk rapport slakter hjelpeinnsatsen, og Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland slår alarm.

- 2014 markerer det hittil mørkeste året i denne forferdelige krigen. Våkn opp! Dette er den største utfordringen du har hatt i ditt voksne liv, sier Egeland til Dagbladet.

Ferske satelittbilder viser en helsvart situasjon for landet innerst i Middelhavet.

200 000 drept Bildene er tatt med fire års mellomrom, det siste forrige måned - og forteller om et land som er revet i fillebiter.

Ifølge forskere ved Wuhan-universitetet i Kina er 83 prosent av belysningen i Syria blitt borte.

200 000 mennesker er drept siden krigen startet, og mer enn en tredel av landets 22 millioner innbyggere er fordrevet fra sine hjem, skriver Washington Post.

På satelittbildene ser vi spesielt hvor alvorlig situasjonen har vært - og er - i byen Aleppo opp mot den tyrkiske grensa. Der var det masse lys og liv for fire år siden, nå er lysglimtene knapt synlig på det ferske bildet.

- Disse bildene er det mest objektive beviset på hvor ødelagt Syria er blitt, sier forskningsleder Xi Li.

- Mørkealderen Egeland er ikke den eneste som reagerer på verdens kalde skulder.

- Syria går inn i mørkealderen. Både bokstavalig, og i overført betydning, sier David Miliband, leder av International Rescue Committee.

Det er hundrevis av opprørsgrupper i Syria, men de er i hovedsak inndelt i to allianser: Den syriske islamske front og Den frie syriske armé. Begge kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad - og hverandre.

- Det hadde vært mye enklere å avslutte konflikten for tre-fire år siden, da det var en liten krig med få parter. Nå er det enorm krig med veldig mange parter. Men det er ikke umulig, sier Egeland.

2011: Fore fire år siden var det langt mer lys i landet. Foto: Wuhan-universitetet
2011: Fore fire år siden var det langt mer lys i landet. Foto: Wuhan-universitetet Vis mer