Så tette er båndene at LO støtter Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvis noen skulle ha vært i tvil om at båndene mellom Kjell Inge Røkke og LO er tette, har LO de siste dagene gjort sitt for å rydde all tvil av veien. De er veldig, veldig tette. Så tette at LO-topper nå opptrer som Røkkes utsendte våpendragere i alle kanaler. LO-leder Roar Flåthen har selv rykket ut og tatt Aker-bossen i forsvar.

Mens regjeringen og Jens Stoltenberg kjemper en tofrontskrig mot Røkke og opposisjonen, finner de rødgrønnes nærmeste allierte det opportunt å rose Røkke opp i skyene. Flåthen sier til Dagens Næringsliv at Røkke bør få kreditt for det han har gjort for norsk næringsliv og mener den pågående striden ikke endrer LOs syn på Røkke som en stor industrimann. Fellesforbundets Arve Bakke siterer for sikkerhets skyld Yngve Hågensen: Jeg driter i hvor mange dritere Røkke har på hytta si.

Stridens eple er vel snarere hvorvidt regjeringen har gitt Røkke for mye kreditt. Saken handler heller ikke om sanitetsforholdene på Røkkes hyttepalass, men LO «driter» kanskje også i om Røkke har satt statsministeren i forlegenhet, lurt regjeringen trill rundt og dermed tilsneket seg milliarder fra fellesskapet. Så lenge mannen er kamerat med gutta på gølvet og skaper arbeidsplasser, kan han oppføre seg som landets råeste kapitalist. LO har gitt ham frikort.

Man kan bare tenke seg hvilket ramaskrik det hadde vakt om NHO hadde rykket ut til Røkkes forsvar på samme måte. Nei da, det spiller da ingen rolle om mannen kutter noen hjørner her og der så lenge han holder liv i hjørnesteinsbedrifter og tjener penger. Norge trenger flere kapitalister som Røkke, og mindre jantelov. Man kan ikke lage omelett uten å knuse egg, vet du.

Men NHO holder klokelig kjeft. Det er jo heller ikke deres mann som er i trøbbel denne gangen. Når LO-toppene iler til Røkkes unnsetning som skulle de gå informasjonsdirektør Drangeid i næringen, bekreftes mistanken om at Røkke får særbehandling. Så tette er båndene at LO velger å stille seg bak Røkke når han slåss mot statsministeren.

Opposisjonen kan bare gni seg i hendene. Helgas Ap-landsmøte er allerede i ferd med å overskygges av Røkke-styr. Saken kan også bli ødeleggende for valgkampen, hvis den trekker ut. I en slik situasjon er det vanskelig å tro at LO-ledelsen ikke har klarert sitt utspill med Ap. Kanskje i et forsøk på å redde Røkkes omdømme og imøtegå kritikken om at regjeringen med sitt hardkjør angivelig setter tusenvis av arbeidsplasser i fare. På den annen side glimrer Røkke med sitt fravær og sender stadig nye folk i krigen for seg.

Røkke er en ektefødt sønn av den norske modellen. Det såkalte samrøret det hyles om har pågått i uminnelige tider mellom næringsliv og regjeringer av skiftende farge. Men penger og makt gir ingen frikort, aller minst fra LO, skulle man tro. Eller er det slik at målet helliger midlene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer