Så tidlig kan vi vite om det blir Trump eller Clinton

Vi kan ha det endelige svaret allerede klokka tre norsk tid. De første resultatene kommer klokka ett.

HVEM VINNER? Svaret kan vi ha allerede klokka 03 natt til onsdag. Foto: EPA / GARY HE / NTB scanpix
HVEM VINNER? Svaret kan vi ha allerede klokka 03 natt til onsdag. Foto: EPA / GARY HE / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Du kan følge utviklingen på Dagbladet.no gjennom natta.

(Dagbladet): Natt til onsdag blir valgresultatet klart. Men hvor tidlig? Det avhenger av hvor bra Trump gjør det i de østligste vippestatene.

Hvis han taper med stor margin i Florida og Nord-Carolina, kan det meste være klart kort tid etter at valglokalene der stenger, klokka 21 lokal tid, altså klokka tre natt til onsdag norsk tid.

- Tre stater på Østkysten kan gi tidlige svar. Taper Trump Nord-Carolina og Florida, må han overraske i Midtvesten og nærmest gjøre rent bord fra Pennsylvania til Iowa. Taper han Pennsylvania også, er valget over, sier historiker Hallvard Notaker, som er forfatter av den ferske boka «Amerikansk valgkamp».

I både Florida og Nord-Carolina har det vært så godt som dødt løp på meningsmålingene. I Pennsylvania er Clinton 2,4 prosentpoeng foran, alt ifølge Real Clear Politics.

RIGGET SYSTEM: Da Donald Trump stod på talerstolen for velgerne sine i Pennsylvania søndag ettermiddag fortalte han velgerne sine at Hillary Clinton blir beskyttet av et rigget system. Video: CNN Vis mer

I de fleste delstatene kommer det resultater fra valgdagsmålinger rett etter at valglokalene stenger. De første delstatene det er knyttet spenning til er Virginia, hvor valglokalene stenger klokka 01 norsk tid, og Nord-Carolina og Ohio, hvor de stenger klokka 01.30 norsk tid. I Florida stenger valglokalene klokka 02 norsk tid.

I Florida måtte det fintelling til i 2012, og det resultatet var ikke klart før etter fire dager. Men Obamas seier var uansett så stor den gang at de 29 valgmannsstemmene der ikke var avgjørende. Det kan de bli denne gangen.

I 2012 ble vinnerne i de første delstatene, Kentucky og Vermont, erklært allerede klokka 19.05 lokal tid, altså klokka 02.05 norsk tid.

Den gang ble vinnerne i Nord-Carolina erklært klokka 22.53 lokal tid, 04.53 norsk tid.

Den tidligste endelige avklaringen av et valgresultat i moderne tid var i 1984, da det var klokka 20.02 at Ronald Reagan hadde slått Walter Mondale, skriver Washington Post, som har samlet sammen de historiske avklaringene. Demokratene rakk den gang ikke en gang å åpne øl- og vin-flaskene på valgvaken før det hele var over, skriver avisa.

Fire år tidligere, da Reagan slo Carter, var det hele klart klokka 20.15. Da George H.W. Bush slo Michael Dukakis i 1988 kom avklaringen klokka 21.17 lokal tid.

De siste valgene har avklaringen kommet noe seinere.

I 2012 var klart klokka 23.17 lokal tid, altså 05.17 norsk tid, at Barack Obama hadde slått Mitt Romney. I 2008 skjedde det 17 minutter tidligere, da Obama slo John McCain.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I 2004 var det klart klokka 23.19 lokal tid at George W. Bush hadde slått John Kerry . Fire år tidligere ble det først klart 12. desember at Bush hadde slått Al Gore, etter omtelling og søksmål i Florida.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer