Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sa til bekjent at han ville stjele kongejakka

Politiet mottok et tips om at den siktede 44-åringen ville stjele jakka. Har gitt politiet informasjon om en oppbevaringsboks.

VARETEKTSFENGSLET FOR JAKKETYVERI: Den 44 år gamle mannen er siktet for å ha stjålet kong Haakons jakke onsdag fra Skimuseet på Holmenkollen onsdag denne uka. Musesumsdirektør Karin Berg håper jakka snart kommer tilbake.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VARETEKTSFENGSLET FOR JAKKETYVERI: Den 44 år gamle mannen er siktet for å ha stjålet kong Haakons jakke onsdag fra Skimuseet på Holmenkollen onsdag denne uka. Musesumsdirektør Karin Berg håper jakka snart kommer tilbake. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble den 44 år gamle mannen som er siktet for tyveriet av kong Haakons skijakke fra Skimuseet i Holmenkollen i Oslo på onsdag, framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Jakka er fremdeles sporløst borte.

Fingeravtrykk Retten kom fram til at det er skjellig grunn til å mistanke mannen for tyveriet av den gamle jakka, og mannen ble varetektsfengslet i to uker.

Politiet ba opprinnelig om fire ukers varetekt for jakketyveriet. Begge parter tok betenkningstid.

Etter det Dagbladet forstår mener politiet de har gode bevis mot mannen. Politiet mener å ha den tidligere straffedømte mannens fingeravtrykk på glassmonteret som sto foran jakka på Skimuseet.

Fant bilder Den 44 år gamle mannen ble pågrepet i sitt hjem torsdag ettermiddag denne uka. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett fant politiet flere bilder på mannens mobiltelefon tatt den aktuelle dagen. Bildene skal vise toppen av underrennet i Holmenkollbakken, rett ved inngangen til Skimuseet, ifølge kjennelsen. Politiet skal også ha sikret seg mannens t-bane-billett til området samme dag.

Til politiet har siktede, etter det Dagbladet forstår, forklart at han er svært interessert i utbyggingen av nye Holmenkollen.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett har politiet mottatt et tips om at siktede skal ha sagt til en bekjent at han ville stjele akkurat denne jakka.

Oppbevaringsboks Ifølge fengslingskjennelsen har siktede i avhør erkjent at han har en oppbevaringsboks, men at han ikke har ønsket å fortelle politiet hvor denne er. Ifølge Oslo tingrett har politiet beslaglagt 25 av mannens nøkler.

Siktede har nå snudd i denne saken.

- Etter samtykke fra min klient har jeg gitt politiet all informasjon om boksen slik at de kan undersøke den, sier mannens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, til Dagbladet.

Siktede nekter straffskyld. Den tungt medisinerte mannen sier han ikke husker noe fra den aktuelle dagen.

- Vi vurderer å anke kjennelsen, men jeg håper mannen raskt blir løslatt. Jeg synes det er unødvendig å bruke av lagmannsretten ressurser for en jakke, sier Ihlebæk.

BORTE:
Broderiet på innsiden av kong Haakons skijakke som ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag ettermiddag. Broderiet ble utført av Sylvia Salvesen mens hun satt i Grini fangeleir i 1942, og ble festet på foret inne i Kongens jakke hvor det forble frem til Kongens død i 1957.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BORTE: Broderiet på innsiden av kong Haakons skijakke som ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag ettermiddag. Broderiet ble utført av Sylvia Salvesen mens hun satt i Grini fangeleir i 1942, og ble festet på foret inne i Kongens jakke hvor det forble frem til Kongens død i 1957. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Politioverbetjent Dagfinn Kaldal i Oslo-politiet ønsker ikke å kommentere fengslingskjennelsen overfor Dagbladet.

Unik skijakke Den unike jakka har et illegalt broderi, med blant annet kong Haakons monogram H7, på innsida. Broderiet ble laget av en kvinnelig innsatt på fangeleiren Grini under krigen, smuglet ut og sydd inn jakka - som kongen bar under skisesongen resten av livet.

Kong Haakons skijakke fra 1930-tallet av skinn fra reinsdyrkalv var ukjent fram til mandag denne uka.

Da ble Karin Bergs bok «Broderiet i Kongens jakke» presentert i flere aviser og tv-kanaler.

Skimuseet fikk jakka av kongehuset etter kong Olavs død i 1991, men den har bare stått utstilt i fire år. Nå skulle klenodiet lanseres for alvor i forbindelse med ski-VM.

REINSDYRKALVESKINN: Jakka fra 1930-tallet var kong Haakons faste skijakke. Skimuseet fikk jakka av kongehuset etter kong Olavs død i 1991.
Arkivfoto: Skimuseet / SCANPIX
REINSDYRKALVESKINN: Jakka fra 1930-tallet var kong Haakons faste skijakke. Skimuseet fikk jakka av kongehuset etter kong Olavs død i 1991. Arkivfoto: Skimuseet / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling