London Bridge-terroren

Sa til forloveden at hun elsket ham. Så ble hun drept

Etterforskningen avslører hjerteskjærende detaljer om London-terroren.

DREPT I TERRORANGREP: Kanadiske Christine Archibald. Foto: Familien/AP
DREPT I TERRORANGREP: Kanadiske Christine Archibald. Foto: Familien/APVis mer

For snaut to år siden ble åtte mennesker drept og 48 mennesker skadd da tre gjerningsmenn meide ned fotgjengere på London Bridge før de knivstakk flere personer i samme område.

Gjerningsmennene ble skutt og drept av politiet.

Siden 2017 har det pågått en formell etterforskning av saken, som blir lagt fram for en jury i disse dager. Der kommer det fram flere hjerteskjærende detaljer, omtalt av både Sky News, BBC og The Independent.

Christine Archibald (30), Xavier Thomas (45), Alexandre Piegard (26), Sara Zelenak (21), Kirsty Boden (28), Sebastien Belanger (36), James McMullan (32) og Ignacio Echeverria (39) mistet alle livet i angrepet.

DE OMKOMNE: Det holdes for tiden en høring i Storbritannia, der etterforskningen av terrorangrepet legges fram. Foto: Metropolitan Police/PA
DE OMKOMNE: Det holdes for tiden en høring i Storbritannia, der etterforskningen av terrorangrepet legges fram. Foto: Metropolitan Police/PA Vis mer

Døde i forlovedens armer

Kanadiske Christine Archibald besøkte London for første gang med sin forlovede, Tyler Ferguson.

- Vi bestemte oss for å gå over London Bridge. På et tidspunkt bare stoppet hun meg, ga meg et kyss og sa at hun elsket meg. Jeg husker at det var en varm sommerkveld, og sola hadde akkurat gått ned. Da skjedde angrepet, og «Chrissy» ble drept, sier Ferguson i etterforskningsdokumentene, ifølge BBC.

Archibald døde i forlovedens armer.

Ifølge Ferguson, var forlovelsesringen en stund forsvunnet - men den ble funnet, og han bærer den nå i ei lenke rundt halsen.

- Jeg elsker henne fortsatt mer enn selve livet. Hun var engelen min.

De to hadde planlagt å gifte seg samme høst.

Hylles for motet

Dommeren i høringen, Mark Lucraft, sier ifølge Sky News at mange liv ble reddet på grunn av rask reaksjonsevne fra andre forbipasserende og nødetater.

Nevnte Kirsty Boden, en australsk sykepleier, ble drept da hun løp mot angrepet for å redde skadde.

Under høringen fortalte kjæresten hennes at han fortsatt er forbløffet over hvor modig hun var.

Ifølge The Independent ble en Ignacio Echeverria knivstukket og drept idet han prøvde å slå terroristene med et skateboard for å redde en annen kvinne.

- Han skulle egentlig spise middag med søsteren sin, men utsatte dette fordi han hadde det gøy på brettet. Han og noen venner leide sykler for å komme seg til middag, og noen minutter seinere møtte de terroristene, heter det i en uttalelse fra familien.

- Hans modige inngripen var for å prøve å stoppe angrepet. Da han gjorde det, ble han knivstukket og drept.