ANGRER: Høyesterettskandidat Brett Kavanaugh sier han burde sagt ting annerledes under senatshøringen. Foto: Win McNamee/Pool via REUTERS
ANGRER: Høyesterettskandidat Brett Kavanaugh sier han burde sagt ting annerledes under senatshøringen. Foto: Win McNamee/Pool via REUTERSVis mer

ANGRER:

- Sa ting jeg ikke burde sagt

Høyesterettskandidat Brett Kavanaugh tar bladet fra munnen.

NEW YORK (Dagbladet): Det går mot avstemning i Senatet for Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer, Brett Kavanaugh. Nå kommer han selv med et slags forsvarskrift i Wall Street Journal under tittelen «Jeg er en uavhengig, upartisk dommer».

Helt siden høringen i Senatet i forrige uke har høyesterettskandidat Brett Kavanaugh forholdt seg taus. Han er anklaget for seksuelle overgrep mot tre kvinner. Selv avviser han anklagene, og i forrige uke ga han en særdeles følselsesladd forestilling da han avviste anklagene i Senatet. Med tårer og sinne langet han ut mot Demokratene, som han mente drev det hele i en hevnaksjon fordi Hillary Clinton tapte presidentvalget mot Donald Trump.

- Veldig følelsesmessig

Siden er han blitt møtt med mer kritikk for å mangle det rette temperamentet til å sitte i Høyesterett, for å ha løyet under ed, og for å ha opptrådt for partipolitisk.

I en kronikk i Wall Street Journal innrømmer han nå at han burde opptrådt annerledes.

- Jeg var veldig følelsesmessig forrige torsdag, mer enn jeg noensinne har vært. Jeg var kanskje for følelsesmessig til tider. Jeg vet at tonen min var skarp, og jeg sa noen ting jeg ikke skulle ha sagt. Jeg håper alle kan forstå at jeg var der som en sønn, en ektemann og en far. Jeg vitnet med fem mennesker i tankene: min mor, min far, min kone og mest av alt våre døtre, skriver Kavanaugh.

Dersom han blir utnevnt til høyesterett, får han jobben på livstid. Han vil da vippe domstolen i konservativ retning i lang tid framover. Artikkelen er trolig et forsøk på å overbevise de tre republikanske senatorene Lisa Murkowski, Susan Collins og Jeff Flake, som ennå ikke har gjort det klart om de vil stemme på ham. Han forklarer hvordan han møtte med 65 senatorer, deltok i 30 timer med høringer og svarte på nesten 1.300 ytterligere spørsmål fra senatskomiteen under nominasjonsprosessen.

- Ondsinnete anklager

- Etter alle de møtene og etter at min opprinnelige høring var ferdig, ble jeg utsatt for feilaktige og noen ganger ondsinnete anklager. Min tid på videregående og universitetet for mer enn 30 år siden er blitt latterlig forvrengt. Min kone og døtre har opplevd grusomme og voldelige trusler, skriver Kavanaugh.

Han mener dette var bakteppet da han vitnet i forrige uke for å forsvare seg.

- Vitnemålet mitt var kraftig og lidenskapelig. Det er fordi jeg kraftfullt og lidenskapelig benekter anklagene mot meg. Til tider reflekterte vitnemålet mitt - både i åpningsinnlegget mitt og i respons til spørsmål - min overveldende frustrasjon over å bli feilaktig anklaget, uten samtykkende vitner, til fryktelig adferd fullstendig motsatt av min bakgrunn og karakter. Vitnemålet og svarene mine reflekterte også en dyp fortvilelse over hvor urettferdig disse anklagene ble håndtert, skriver Kavanaugh.

Store protester

Flere hundre personer ble arrestert i store demonstrasjoner mot Kavanaugh torsdag.

Også den pensjonerte høyesterettsdommeren, John Paul Stevens (98) har nå meldt seg på i diskusjonen. Han ble selv utnevnt av den republikanske presidenten Gerald Ford, men mener Kavanaugh opptreden i høringene i Senatet, viser at han ikke burde bli utnevnt fordi han framsto svært partipolitisk.

- Da han ble nominert, mente jeg Kavanaugh hadde kvalifikasjonene til å bli høyesterettsdommer. Men jeg har forandret mening av grunner som ikke har noe med hans intellektuelle evner å gjøre. Oppførselen hans under høringene forandret meningen min, sier Stevens til Palm Beach Post.

Mer enn 2.400 jusprofessorer fra hele USA har skrevet under på et opprop i New York Times.

- Vi har ulike syn på andre av dommer Kavanaughs kvalifikasjoner. Men vi er samlet, som jusprofessorer og forskere ved juridiske institusjoner, i trua på at han ikke viste upartiskheten og det juridiske temperamentet som kreves i den høyeste domstolen i landet, skriver de.

- Uavhengig og stødig

Kavanaugh avviser denne kritikken.

- I framtida kan dere stole på at jeg vil være den samme dommeren og personen jeg har vært i hele min 28 år lange karriere: Hardtarbeidende, stødig, med et åpen sinn, uavhengig og dedikert til grunnloven og fellesskapets beste, sier han i Wall Street Journal og legger til:

- Jeg har ikke forandret meg. Jeg vil fortsette å være den samme dommeren jeg har vært i tolv år. Og jeg vil fortsette å bidra til landet vårt som trener, frivillig og lærer. Hver dag vil jeg forsøke å være den beste ektemannen, farne og vennen jeg kan være.

- BARE ÉN ØL: Da Donald Trump holdt tale for en forsamling i Mississippi tirsdag kveld lokal tid, brukte han deler av den på å gjøre narr av anklagene som Christine Blasey Ford har kommet med. Blasey Ford er en av kvinnene som har anklaget høyesterettskandidat Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep. Video: CNN Vis mer