OSLO TINGRETT/ST. HANSHAUGEN (Dagbladet): - Hvis det hadde spredd seg mye mer kullos i grotta enn det gjorde, kunne veldig mange ha blitt alvorlig skadet og det kunne ha skjedd dødsfall, sier branninspektør og sakkyndig Frode Michaelsen til Dagbladet.
Tirsdag tok han med seg alle som var til stede under første dag av «grottefest»-rettssaken inn i bunkeren på St. Hanshaugen. Her fikk dommerne et innblikk i hvordan det så ut da den mye omtalte rave-festen fant sted i slutten av august 2020.
Også de to mennene som er tiltalt for å ha arrangert den ulovlige festen på var med tilbake bunkeren, som tidligere har tilhørt Sivilforsvaret.
På festtidspunktet var fjellanlegget imidlertid sanert og avstengt, og altså ikke i bruk.

Under befaringen i grotta forklarte de to tiltalte kort om hva som skjedde da de midt under festen innså at døra til rommet der aggregatet sto, plutselig var åpen. Rommet var i utgangspunktet forsøkt stengt av.
Da den ene av de to arrangørene gikk inn til rommet for å undersøke hva som hadde skjedd, oppdaget han flere livløse personer.
- Jeg så to ben som stakk ut her, forklarte en av de tiltalte, mens han pekte ut området innerst i rommet der en av de som ble alvorlig skadd under hendelsen skal ha ligget.
Erkjenner delvis straffskyld
Arrangørene skal med en gang ha startet evakuering av de bevisstløse fra rommet der aggregatet sto, med hjelp fra andre deltakere.
Forholdene var imidlertid krevende - både med tanke på at alle som gikk inn i rommet selv ble rammet av den kvelende kullosgiften, og fordi bunkeren var helt mørklagt.
I ettertid ble det klart at to av festdeltakerne ble påført alvorlige skader etter å ha pustet inn kullosen. 25 personer ble kjørt til sykehus for medisinsk behandling.
To av arrangørene er tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv eller helse. Dette nekter begge imidlertid straffskyld for, og onsdag skal de gi sin forklaring til retten.
De to mennene i 20-åra er også tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven, som i tiltalen beskrives som særlig graverende.
Dette har de erkjent delvis straffskyld for.
Livløse «lå strødd» utafor
Under første dag i retten redegjorde brannsakkyndig Michaelsen om hendelsen. Han fortalte innledningsvis at 110-sentralen fikk melding om hendelsen 03.59, mens politiet hadde blitt varslet cirka ti minutter tidligere.
- Det vi fikk beskjed om da, var at det var snakk om en grotte med flere bevisstløse personer og mulig kullosforgiftning, sa Michaelsen.

Klokka 04.05 kom det inn en oppdatert melding til 110-sentralen om at det var minst seks bevisstløse personer inne i og utafor grotta.
Brannvesenet ankom stedet to minutter seinere, og har beskrevet at livløse personer «lå strødd» utenfor grotta.
- Mannskapet så flere bevisstløse personer som lå på utsida av grotta da de ankom. Beredskapstropp iverksatte livreddende søk i fjellområdet, mens annet mannskap bidro med livreddende behandling på stedet, fortalte branninspektøren.

Det uløste grottedramaet
- Livsfarlig
Under Michaelsen sin forklaring som sakkyndig i retten ble det også lagt fram såkalte CO-målinger, altså konsentrasjonen av kullos i lufta. På grunn av manglende utstyr fikk ikke nødetatene gjort en nøyaktig måling under selve hendelsen.
Brannvesenet har derfor gjort et forsøk på å rekonstruere hendelsen i ettertid, slik at de kunne få mer presise målinger.
- Det var sannsynligvis veldig høy CO-konsentrasjon inni fjellanlegget under hendelsen. Vi har gjort forsøk i etterkant for å prøve å etterlikne det som skjedde, og det ble så høye konsentrasjoner i visse deler av grotta at det var livsfarlig å oppholde seg der i så lite som fem minutter, forteller branninspektøren.
- Er det rimelig å anta at de konsentrasjonene var så høye i virkeligheten som i eksperimentet deres?
- Ja, det er veldig sannsynlig. Vi kan ikke si det med 100 prosent sikkerhet, men det var i alle fall i nærheten.
Kunne ha gått bra
Branninspektøren tror at hvis det hadde gått lengre tid før noen hadde oppdaget lekkasjen fra rommet der aggregatet sto, ville den giftige kullosen raskt ha spredd seg til rommet der festen foregikk.
Dette scenarioet kunne ha betydd flere omkomne på kort tid.

Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut
- Arrangørene mener at de hadde gjort tiltak for å sikre rommet der aggregatet sto. Hvordan ser dere på disse tiltakene?
- Det har vært et forsøk på å tette, antakelig for å hindre spredning av lukt eller gass. Men om den har vært god nok vet vi ikke. Hvis det hadde oppstått en brann ville uansett ikke tettingen ha vært god nok for å stoppe den, svarer Michaelsen.
- Er det tenkelig at hvis ingen hadde åpnet rommet der aggregatet sto, kunne det vært tett nok til at ingen hadde blitt kullosforgiftet på den festen?
- Det er vel sannsynlig, ja. Men det er vanskelig å vurdere hvor mye kullos som hadde spredd seg.
Ingen evakueringsplan
Brannvesenet kom også med flengende kritikk til den generelle ivaretakelsen av brannsikkerheten under arrangementet, som altså også er en del av tiltalen.
Her ble det funnet en rekke avvik, og blant de mest graverende avvikene står manglende brannvarsling og svært dårlige evakueringsplaner.
- Hvis det hadde oppstått panikk her, om for eksempel mange hadde blitt kraftig påvirket av denne CO-gassen, var det bare én rømningsvei. Den var vanskelig å bruke, og det var maks én som kunne komme seg ut av gangen i lav hastighet.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!