Frigjøringen av Øst-Finnmark

Sa unnskyld etter 75 år

På vegne av det offentlige Norge beklager forsvarsminister Frank Bakke-Jensen behandlingen partisanene og deres familier etter andre verdenskrig.

BEKLAGET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ba om unnskyld – på vegne av regjeringen – for behandlingen av partisanene og deres familier etter krigen. Foto: Bård Stien
BEKLAGET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ba om unnskyld – på vegne av regjeringen – for behandlingen av partisanene og deres familier etter krigen. Foto: Bård Stien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KIRKENES (Dagbladet): - Kong Olav ga i Kiberg i 1983 partisanene den anerkjennelsen de fortjente. Og med Kong Haralds tale i 1992 fikk de og deres familier også oppreisning, sa Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren la ned en krans i Kirkenes for å minne de falne, da han var med og markerte 75 års jubileet for Den røde armés frigjøring av Kirkenes og Sør-Varanger.

- Beklager

- Jeg vil på vegne av det offentlige Norge beklage den behandlingen partisanene og deres familier fikk etter andre verdenskrig, fastslo forsvarsministeren.

- Partisanene og deres hjelpere fikk ingen heder etter krigen. Tvert imot - de ble mistenkeliggjort og overvåket, fortsatte Bakke-Jensen.

Ordfører Rune Rafaelsen var svært glad for beklagelsen fra forsvarsministeren.

- Det står Bakke-Jensen til all ære at han på vegne av regjeringen beklaget, sier Rune Rafaelsen til Dagbladet.

Ødela familier

- De hemmelige sovjetiske tjenester forsøkte å presse flere av dem til fortsatt tjeneste. Norske myndigheter overvåket, arresterte og avhørte flere av dem. Krysspresset var stort. Det ødela familier og lokalsamfunn, fastslo forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer