- Så ut som en skremt valp

Tidligere leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, er ikke verbalt tilbakeholden i sin kritikk av USAs tidligere president, Donald Trump.

TØFF TALE: Nancy Pelosi er skarp i kritikken av USAs tidligere president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP via NTB
TØFF TALE: Nancy Pelosi er skarp i kritikken av USAs tidligere president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP via NTB Vis mer
Publisert

USAs tidligere president, Donald Trump, fikk tidligere denne uka reist nye tiltaler mot seg.

Han er så langt tiltalt på fire punkter, og framtredende er blant annet beskyldninger om at han ikke «aksepterte» nederlaget ved det amerikanske presidentvalget i 2020.

Trump erkjenner imidlertid ikke straffskyld.

- En redd valp

Torsdag ankom Trump en amerikansk rettssal i forbindelse med de pågående anklagene om valgfusk.

I anledningen har 83 år gamle Pelosi, som fortsatt representerer et valgdistrikt i det amerikanske underhuset, kommet med flere uttalelser, hva gjelder Trumps framtoning rundt rettsmøtet.

Saken er blitt omtalt av flere amerikanske medier, herunder NBC.

- Han så ut som en redd valp, mener hun.

Dessuten hevder demokraten at Trump manglet både «bravado og selvtillit», som normalt sett er toneangivende for den tidligere presidentens opptredener.

- Vet sannheten

Pelosi karakteriserer i tillegg øvrige republikaneres støtte til Trump, som «særdeles trist», og mener i forlengelsen at partiet er altfor tett knyttet til Trumps merkevare.

- Trump vet sannheten om at han tapte valget, og nå må han høre den etterfølgende musikken, sier hun, og sikter til de pågående rettssakene.

Pelosi, som for ordens skyld representerer Det demokratiske parti, understreker at Det republikanske partiet ikke skal være gunstig for folk flest.

KANDIDAT: Til tross for alvorlige anklager, stiller Donald Trump fortsatt som presidentkandidat for 2024. Foto: Elijah Nouvelage / AFP via NTB
KANDIDAT: Til tross for alvorlige anklager, stiller Donald Trump fortsatt som presidentkandidat for 2024. Foto: Elijah Nouvelage / AFP via NTB Vis mer

- Når det gjelder jobber og annet, har partiet ingenting å tilby det amerikanske folk. Partiet burde heller ikke være en kult for noen som er så useriøse med loven som Trump.

Pelosi gikk av som leder for Representantenes hus rundt juletider i fjor. USA-ekspert, Jan Arild Snoen, beskrev på daværende tidspunkt Pelosi som «samlende og viktig» overfor Dagbladet.

- Hun vil stå igjen som en av de viktige i amerikansk politikk i dette årtusenet. Hun har oppfylt sine ambisjoner, sa Snoen.

Falske påstander

I den 45 sider lange tiltalten mot Trump, blir det lagt særlig vekt på den tidligere presidentens forsøk på å angivelig svekke motstanderen Joe Bidens oppslutning.

Dessuten skal Trump ha hatt flere medsammensvorne med seg. Enkelte av disse er likevel ikke blitt tiltalt.

«Tiltalte og medsammensvorne brukte bevisst falske påstander om valgsvindel for å få statlige lovgivere og valgfunksjonærer til å undergrave de legitime valgresultatene, og endre valgstemmer for tiltaltes motstander, Joseph R. Biden, Jr., til valgstemmer for tiltalte», heter det i tiltalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer