Droneobservasjoner på norsk sokkel:

«Så ut som et lite fly»

En sølvgrå drone som «så ut som et lite fly», er blant observasjonene som er gjort på norsk sokkel de siste månedene. Andre har vært opptil tre meter lange og vært «helt, helt inntil» plattformer.

HEVET BEREDSKAPEN: Equinor har hevet beredskapen i likhet med en rekke andre oljeselskap. Her fra Johan Sverdrup-feltet i 2019. Foto: Tom Little / AFP / NTB
HEVET BEREDSKAPEN: Equinor har hevet beredskapen i likhet med en rekke andre oljeselskap. Her fra Johan Sverdrup-feltet i 2019. Foto: Tom Little / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det får Dagbladet opplyst av flere personer med tilknytning til de norske olje- og gassinstallasjonene i Nordsjøen og Norskehavet.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal flere av dronene ha hatt et vingespenn på opptil tre meter og brutt sikkerhetssonen til plattformer på 500 meter.

Det bekrefter også forbundssekretær i Industri Energi, Henrik Solvorn Fjeldsbø.

- Meldinger går på droner av størrelse én og en halv til tre meter. Enkelte har vært helt, helt inntil plattformer, sier han til Dagbladet.

Og alt uten godkjenning fra ansvarlig selskap.

Droner er også observert om natta, og det er disse olje- og gassoperatører særlig har reagert på, blir Dagbladet fortalt.

- Ikke hobbypiloter

Dronene skal ha vært av forskjellig størrelse og form.

Mens en observasjon går på at ansatte så et rødt blinkene lys som plutselig forsvant i mørket, beskrives andre som runde og sirkulære med sort utseende.

Solvorn Fjeldsbø sier at han ikke kan bekrefte observasjonen av den sølvgråe dronen som skal ha sett ut som et lite fly, men forteller at han har hørt om flydroner.

- Det er manuelle observasjoner, og de varierer i beskrivelse. Jeg har hørt om flydroner, men det har helt klart vært flest meldinger om vanlige helikopterdroner. De har vi bekreftelse på at er observert, sier han.

- Og tatt i betraktning at de er observert så langt ute på havet, deres størrelse og rekkevidde, kan man stille seg spørsmålet om det er hobbypiloter som står bak. Det tror jeg ikke, det trengs mer logistikk enn som så. De er nok sendt ut fra fartøy som opererer i Nordsjøen og Norskehavet, sier Solvorn Fjeldsbø.

Har bilder og videoer

Dagbladet har vært kontakt med Sør-Vest politidistrikt i forbindelse med denne saken. Det er de som koordinerer og etterforsker droneobservasjonene på norsk sokkel og ved landanlegg for olje og gass.

De vil ikke gå inn på observasjonene de har fått, men bekrefter at de besitter bilder og videoer som de nå gjennomgår.

Seniorrådgiver Hilde Urdal Fløysvik sier fokuset nå ligger på nøyaktighet.

- Vi får inn meldinger som vi videre kontrollerer gjennom vitneavhør og kontroll av bilder og videoer. Vi får inn meldinger om droneobservasjoner jevnlig, og noen av dem viser seg å ikke være droner, men noe annet, forklarer hun overfor Dagbladet.

Equinor: - Alvorlig

Det er iverksatt en rekke tiltak i kjølvannet av droneobservasjonene de siste månedene, som ifølge Solvorn Fjeldsbø begynte å tikke inn i sommer, før det mer eller mindre ble en «daglig affære» inntil midten av september.

Tiltakene er særlig igangsatt i lys av lekkasjene i Nord Stream-gassledningene forrige måned, som etter alle solemerker skyldtes sabotasje, og innebærer at Forsvaret og Kystvakten har økt tilstedeværelse ved de norske olje- og gassinstallasjonene.

Politiet har også satt opp dronesensorer på plattformer, for å identifisere eventuelle droner i området.

Petroleumstilsynet og Equinor vil heller ikke gå inn på observasjoner de har fått, og viser til politiets pågående etterforskning.

- Av sikringshensyn kommenterer vi ikke på omstendigheter rundt eventuelle observasjoner. Av samme grunn kan vi heller ikke dele bilder, sier presserådgiver i Equinor, Gisle Ledel Johannessen, til Dagbladet.

Han sier imidlertid de ser alvorlig på den uidentifiserte droneaktiviteten som har blitt observert ved enkelte av installasjonene deres den siste tiden.

- Alle observasjoner blir rapportert til myndighetene, forsikrer han.

- Uakseptabelt

Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi er HMS-ansvarlig i fagforeningen og også forbundets «helikopterekspert».

Han legger til at all droneaktivitet innenfor sikkerhetssonen til plattformer er uakseptabel og bør tas på største alvor.

Det kan også være en risiko for helikopterflygingene til og fra plattformer, framholder han.

- Har det hendt at helikoptre ikke har fått tatt av eller landet på plattformer grunnet nylige observasjoner?

- Nei, men det har kommet inn en melding mens et helikopter har stått på helikopterdekket. Derfor er vi veldig opptatt av at all mistenkelig aktivitet meldes ifra, slik at helikopterpilotene får informasjonen så fort som mulig og kan sørge for trygge flyginger, sier Solvorn Fjeldsbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer