Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så vakt redde 12 før han druknet

En badevakt som familien Leiren ble kjent med på Sri Lanka, reddet 12 turister før han selv ble tatt av bølgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Med fem måneder gamle Matthew i armene klarte Dulika Leiren (29) og Dag Inge Leiren (31) å løpe til et tempel før bølgene slo innover land i Bentota, på sørvestkysten av Sri Lanka.

-  Vi har overlevd ved en tilfeldighet, sier de.Familien fra Åsane i Bergen var på Sri Lanka for å feire bryllupet til Dulikas søster. 2. juledag ble de fortalt at det skjedde noe spesielt med sjøen utenfor hotellene.

-  Vi bodde oppe i høyden i huset til min kone, og tok oss derfor ned til jernbanestasjonen for å se. Jeg hadde med meg et videokamera og filmet de store bølgene, som da kom langt ute. Snart så vi turistene på stranda flykte i panikk. Vi forsto alvoret og løp et par hundre meter opp til et tempel, forteller Dag Inge Leiren.

I uvisshet

Familien på tre var i går på informasjonsmøte i Bergen rådhus for pårørende og andre berørte av naturkatastrofen.

Der fikk de informasjon fra prester, politi, krisepsykologer og representanter fra forsikringsbransjen.

Etter møtet sier familien: -  På TV og i avisene har dere sikkert sett toget som ble kastet av skinnene. Det var der vi var, om lag 50 meter fra sjøen, i landsbyen og det attraktive turiststedet Bentota. Da bølgene nærmet seg land, løp vi opp til tempelet. Sammen med om lag 100 andre fastboende og turister ventet vi der i uvisshet i mange timer. Vi kunne se vannet renne oppover elva, i stedet for motsatt. Det var nifst.

-  Vi trodde vår siste time var kommet, og vi snakket om Matthew, om han ville vokse opp, eller dø denne dagen.

Endelig følte de seg trygge, og tok seg ned til et hotell hvor noen danske turister bodde.

Falsk alarm

-  Vi ville hjelpe dem. De fryktet at de hadde mistet alt. Vi fant sakene deres, men utenfor hotellet var alt utstyr knust til pinneved eller kastet hulter til bulter. Et stort kaos. Plutselig var det noen som ropte at det kom en ny stor bølge, og panikken var tilbake.

Det var falsk alarm.

Dulika og Dag Inge Leiren forteller at hotellene lå som et skjold foran lokalbefolkningen som oppholdt seg bak.

-  Hotellene ble en redning for mange. Jeg har selv mistet en skolevenninne, en lærer fra skolen og en svigerinne, men vi vet ennå ikke hvor mange i lokalsamfunnet som døde denne dagen. Mange turister gikk i villrede i flere dager uten å vite hva de skulle gjøre.

Reddet 12 turister

Heldigvis fikk de etter mange forsøk med Dag Inges mobiltelefon gitt beskjed til sine foreldre i Norge om at de hadde det bra.

-  Mange turister ga ros til lokalbefolkningen for deres hjelpsomhet. En bekjent av oss, en lokal badevakt, reddet 12 turister. Så ble han selv ble tatt av bølgene. Vi er stolte av at Norge var tidlig ute med hjelp til Sri Lanka. Vi har selv fått mye hjelp. Mange skal ha takk for det.

GLADE I LIVET: Ekteparet Dulika og Dag Inge Leiren gleder seg over å ha overlevd på Sri Lanka sammen med sønnen Matthew. I går fikk de møte andre som har opplevd katastrofen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media