Så vennene bli henrettet

TAIBA, VESTBREDDEN (Dagbladet): Foran øynene på Amar Abd al-Kader Mansoor (21) henrettet israelske soldater åtte av hans venner. Palestinere som har klart å komme seg ut av den beleirede flyktningleiren i Jenin, vitner nå om grusomme overgrep mot sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skjedde fire dager etter invasjonen. Israelerne tok åtte unge menn som bodde like ved min familie. De ble kledd nakne i gata. Deretter ble de stilt opp med ansiktet mot en vegg og skutt. Jeg så det selv, sier Amar al-Kader Mansoor.

- Var de bevæpnet?

- De hadde ingen våpen.

Amar slapp selv ut av flyktningleiren i Jenin for to dager siden. Han har mistet høyrearmen da han ble truffet av skudd fra et Apache-helikopter. Dagbladet treffer han på en skole i landsbyen Taiba der flyktninger fra Jenin er innlosjert.

- Akkurat nå ønsker jeg bare at jeg var død, sier han.

Til tross for de harde skadene klarte Amar å komme seg ut av leiren. Han får nå tilsyn av den ene legen som bor i landsbyen Taiba.

Omkring 700 flyktninger fra redselsleiren i Jenin har søkt tilflukt i landsbyene rundt byen. Alle forsyninger inn til disse landsbyene må fraktes med traktor eller til fots. Veiene er gravd opp av israelerne.

Flere hundre drepte

Leiren i Jenin ble inntatt av israelske okkupasjonsstyrker i begynnelsen av april, og inntil fredag forrige uke raste det harde kamper i leiren. I går var den fortsatt stengt for pressefolk og hjelpeorganisasjoner, bortsett fra en gruppe journalister som ble vist rundt i deler av leiren av den israelske hæren i går og noen få som har sneket seg ulovlig inn i området.

Anslagene på antall drepte varierer fra 400 til 800 fra palestinske kilder og fra 100 til 200 fra israelske kilder.

Både sivile, fangede palestinske krigere og krigere som overga seg, har blitt henrettet i gatene. FNs talsmann Omar Dajanis, som befinner seg i Jenin, forteller at soldater i sivil har bedt folk komme ut av husene sine. På gata har de blitt tvunget til å kle av seg. Deretter har de blitt skutt.

- Vi har fått denne informasjonen fra kilder vi mener er troverdige, forteller Dajanis til Dagbladet.

Versjonen støttes av den israelske parlamentarikeren Ahmed Tibi som i går besøkte landsbyene rundt Jenin.

- Flere uavhengige kontakter forteller at unge menn ble kledd nakne på gata. Soldatene tegnet et kryss på ryggene deres og skrev «terrorist» i nakkene deres. Deretter ble de skutt som hunder, sier Tibi til Dagbladet. Han representerer et av de arabiske partiene i parlamentet Knesset.

Opplysningene fra Tibi understøttes av Suhir Almanassra som er guvernør i Jenin.

- Vi har ikke sluppet inn i leiren for å undersøke, men de opplysningene vi har fått ut, viser at også sivile har blitt henrettet.

Talsmenn for den israelske okkupasjonshæren IDF avviser at det har foregått en massakre i leiren, og sier at de fleste drepte var palestinske væpnede aktivister som mistet livet i kamp.

Levende begravd

Informasjonen fra flyktningene som har sluppet ut, FN, hjelpeorganisasjoner og lokale myndigheter tegner et grusomt bilde av de siste 12 dagene i Jenin:

  • Folk har blitt levende begravd i husene når disse er beskutt fra lufta eller slått over ende med bulldosere. En tredel av husene i leiren som huset 15 000, skal være totalt ødelagt.
  • Sivile har blitt brukt som levende skjold
  • Sivile som har forsøkt å hjelpe skadde, har blitt skutt på og drept.
  • Likene har ligget i gatene i opptil seks dager.
  • Innbyggerne har verken fått vann, mat, medisiner, legehjelp eller strøm.

Likene fjernet

Den israelske hæren har fjernet mange av likene som lå i gatene i flyktningleiren, men det er uklart hvor de er begravd.

- Vi har kunnet observere lastebiler som har kjørt inn og ut av leiren, og vet at noen av dem har fraktet lik, sier guvernør Suhir Almanassra.

Israelsk høyesterett avsa i går en kjennelse som forbyr hæren å frakte ut lik fra leiren.

- Vi har grunn til å tro at hæren vil forsøke å dekke over massakren og krigsforbrytelsene, sier en av de som sto bak begjæringen, det arabiske parlamentsmedlemmet i Knesset, Issam Makhoul.

FRA HELVETE: Amar Abd al-Kader Mansoor fra flyktningleiren i Jenin unnslapp grusomhetene med en amputert arm. Vitnesbyrd fra overlevende danner et bilde av forferdelige overgrep begått av den israelske okkupasjonshæren.
<B>RASENDE:</B> Medlem av det israelske parlamentet Knesset, Ahmad Tibi, reagerer med raseri etter at soldater stanset ham etter besøket i landsbyene der flere av ofrene fra Jenin er.
<B>DØDE I JENIN: Denne palestinske kvinnen måtte stålsette seg foran synet av drepte i et hus i en flyktningleir i Jenin.
<B>PÅ VAKT:</B> Israelske soldater patruljerte i går rundt i de ødelagte gatene i Jenin.