Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Askim-drapet

Så vennens dødskamp fra drone

Nabo og venn forteller at den siktede 32-åringen skal ha vært i slåsskamp med den drepte familiefaren Christian Halvorsen for et halvt år siden.

DREPT: Christian Halvorsen (43) døde etter å ha blitt skutt i sin egen hage. Foto: Privat.
DREPT: Christian Halvorsen (43) døde etter å ha blitt skutt i sin egen hage. Foto: Privat. Vis mer

ASKIM (Dagbladet): Kameraet på dronen sendte tilbake dramatiske bilder av nødetatenes forsøk på å holde Christian Halvorsen (43) i live etter at han var blitt skutt. Familiefaren lå blødende på gresset ved verandaen bak huset sitt. Blålys fra politibiler og ambulanser sendte lange skygger ut over jordene rundt huset i Askim.

Gøran Tapio (44) er nabo og var en god venn av 43-åringen som kjempet for livet i sin egen hage. Søndag 15. juli fulgte han dramaet via dronen sin. Ifølge Tapio jobbet ambulansepersonell i 30-40 minutter før de måtte gi opp kampen. Christian Halvorsen ble erklært død rundt klokka 23.00.

ÅSTED: Christian Halvorsen (43) ble funnet på baksiden av huset sitt med dødelige skuddskader. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ÅSTED: Christian Halvorsen (43) ble funnet på baksiden av huset sitt med dødelige skuddskader. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Kort tid etter ble Gøran Tapio pågrepet av politiet. Dronen, iPaden og telefonen ble konfiskert og Tapio tilbrakte flere timer på glattcella før han avga sin vitneforklaring tidlig mandag morgen.

Ni dager etter den tragiske hendelsen forteller han detaljert om drapsnatta.

Alibi

Gøran Tapio kjenner alle de involverte i saken. Også 49-åringen og 33-åringen som nå er siktet for drap og varetektsfengslet. Han forteller at han har bidratt med alle opplysningen han sitter inne med til Politiet og at han har et sterkt ønske om at de skyldige skal bli tatt.

- 49-åringen ringte meg 20.59 og sa at han skulle komme bort til meg. Han lånte 32-åringens telefon. Jeg hadde forsøkt å ringe han åtte ganger i løpet av dagen, men han var tom for batteri, sier Gøran Tapio, som bor noen hundre meter fra åstedet.

VITNE: Gøran Tapio kjente var god venn med den drepte familiefaren Christian Halvorsen (43) i Askim. Han kjente også godt til de to siktede i drapssaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VITNE: Gøran Tapio kjente var god venn med den drepte familiefaren Christian Halvorsen (43) i Askim. Han kjente også godt til de to siktede i drapssaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Dagen etter skulle han og 49-åringen egentlig ut å teste en rib som Tapio hadde kjøpt fra den avdøde Christian Halvorsen i fjor.

Tapio forteller at den siktede 49-åringen kom på besøk omtrent 21.15 den aktuelle søndagen.

- Det understøtter at min klient hadde et legitimt opphold i området. Det har han aldri lagt skjul på, sier Tor Fagermo Sæter som er 49-åringens advokat. Sæter opplyser til Dagbladet at klienten hans torsdag løslates fra varetekt av Borgarting lagmannsrett.

AVSPERRET: Åtte dager etter drapet på Christian Halvorsen (43) i Askim, jobbet krimteknikere fremdeles med undersøkelser på åstedet i Tømmeråsveien. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
AVSPERRET: Åtte dager etter drapet på Christian Halvorsen (43) i Askim, jobbet krimteknikere fremdeles med undersøkelser på åstedet i Tømmeråsveien. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Den drapssiktede 32-åringen skulle egentlig vært med på besøket, men mannen kom alene, ifølge Tapio. 49-åringen skal ha ankommet på en moped.

Ifølge Tapio, ble han fortalt at 32-åringen syklet på en elsykkel.

- Klokka 21.45 dro 49-åringen for å hente 32-åringen, sier Gøran Tapio.

- Det er ukjente og interessante opplysninger, men jeg kan ikke kommentere klausulerte dokumenter, sier John Arild Aasen som forsvarer 32-åringen.

Klokka 22.22 ringte alarmen hos politiet som rykket ut med bevæpnede styrker til Tømmeråsveien i Askim der de fant Christian Halvorsen skutt.

Bistand

Åstedet ligger omgitt av et jorde og et lite skogholt. Det er få naboer. Den mest trafikkerte veien til huset er Eidsbergveien der det ligger en rekke bilbutikker.

FILMET: Politiet har samlet inn en rekke overvåkingsvideoer fra veien som fører til åstedet for drapet på Christian Halvorsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FILMET: Politiet har samlet inn en rekke overvåkingsvideoer fra veien som fører til åstedet for drapet på Christian Halvorsen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Det er mange overvåkingskameraer langs denne veien. Dagbladet har vært i kontakt med flere av butikkene og får bekreftet at politiet har samlet inn video fra overvåkingskameraene i det aktuelle tidsrommet på søndag 15. juli.

- Politiet har innhentet videoovervåking fra området, sier politiadvokat Yvonne Schilling til Dagbladet. Hun opplyser om at dette materialet skal analyseres.

PÅTALE: Yvonne Schilling er politiadvokat i Øst politidistrikt og har ansvar for pressekontakt i forbindelse med drapet på Christian Halvorsen i Askim.. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅTALE: Yvonne Schilling er politiadvokat i Øst politidistrikt og har ansvar for pressekontakt i forbindelse med drapet på Christian Halvorsen i Askim.. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi får bistand fra Kripos på det krimtekniske og analyse, sier Schilling.

Hendelsesforløpet er fortsatt uavklart og politiet jobber med flere hypoteser.

Politiadvokaten vil så langt ikke kommentere på relasjonen mellom de siktede og Christian Halvorsen.

Våpen

På spørsmål fra Dagbladet om når politiet mener skuddene skal ha falt, svarer Schilling:

- Vi venter på den endelige obduksjonsrapporten.

Det går flere rykter i Askim om hendelsen og det spekuleres i hva slags skytevåpen som ble brukt, men politiet ønsker ikke å kommentere dette på nåværende tidspunkt.

- Han er død som følge av skuddskader og det er naturlig at etterforskningen vil forsøke å avdekke hvilket våpen som har vært brukt, sier Yvonne Schiller.

Slåsskamp

Gøran Tapio har satt seg på ripa til båten han kjøpte av Christian Halvorsen. Han er tydelig berørt av hendelsene og vennens bortgang.

Han har vært avhørt flere ganger i saken og har fortalt politiet om konflikten mellom den siktede 32-åringen og den drepte familiefaren.

- De havnet i en slåsskamp på kjøkkenet til Christian for omtrent et halvt år siden. Da handlet det om at Christian skyldte 32-åringen noen tusen kroner, hevder Tapio.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med bekrefter denne hendelsen.

John Christian Elden, som er familiens bistandsadvokat, hadde følgende å si om saken på spørsmål fra Dagbladet i går:

- Jeg kan bekrefte at familien er kjent med at den ene pågrepne skal ha påstått at avdøde har skyldt ham noen få tusenlapper.

Dagbladet har også vært i kontakt med 49-åringens advokat Tor Fagermo Sæter som er kjent med Tapios forklaring.

Venn

Ifølge Gøran Tapio skal Christian Halvorsen ha gjort opp gjelden til 32-åringen.

Dagbladet kjenner til at de skal ha vært rettet trusler mot Christian Halvorsen ei tid i forkant av hendelsen.

SAVNER VENNEN: Gøran Tapio savner naboen og vennen Christian Halvorsen som ble skutt og drept. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SAVNER VENNEN: Gøran Tapio savner naboen og vennen Christian Halvorsen som ble skutt og drept. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Gøran Tapio kjenner ikke til at noen andre skulle ha en konflikt med den avdøde. Tapio har tidligere latt seg intervjue av VG og lokalavisa Smaalenes Avis, men det er første gang han forteller om detaljene fra drapsnatta i media.

Han beskriver Christian Halvorsen som en god venn, en mann som var direkte i tale, men som alltid var positiv.

Gøran Tapio har forsøkte å ringe samboeren som fant den avdøde, men uten hell.

- Han omtalte alltid samboeren som sin aller beste venn, sier Gøran Tapio.

Christian Halvorsen bisettes på fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!