KAN BLI SLÅTT SAMMEN MED SAAB: Opel i Tyskland og Saab i Sverige kan slås sammen. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/Scanpix
KAN BLI SLÅTT SAMMEN MED SAAB: Opel i Tyskland og Saab i Sverige kan slås sammen. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/ScanpixVis mer

Saab kan bli slått sammen med Opel

Hemmelig redningsplan diskutert på styremøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styremøtet i kriserammede Saab ble i går avbrutt og utsatt, og det var uklart om det ble fattet noen beslutning om bilfabrikkens framtid.

Eierne i amerikanske General Motors (GM) ønsker å kvitte seg med selskapet og mener det kan gå konkurs i løpet av en måned hvis den svenske regjeringen ikke griper inn.

Styret har derfor kniven på strupen.

Ønsker sammenslåing

Og ifølge den svenske avisa Expressen har de en plan for å redde selskapet: Sammenslåing med tyske Opel.

GM eier Saab, Opel og britiske Vauxhall i Europa, og skal ha et ønske om å kvitte seg med alle tre.

Tyske ZDF melder også at de tre virksomhetene kan slås sammen.

GMs europasjef Carl-Peter Forster skal være en drivkraft bak planen, og han ledet gårsdagens styremøte via videolink fra Tyskland.

Ifølge Expressen skal Forsters budskap ha vært: Ta det med to, det er fortsatt en sjanse. Opel er i en like ille situasjon som Saab, men sammen kan vi kanskje få til noe.

Forster skal ha ønsket at svenske og tyske myndigheter ble med på prosjektet, samtidig som han ba styremedlemmene om å ikke si noe om planene.

Expressen melder at Sveriges næringsminister, Maud Olofsson, skal ha vært i kontakt med Tysklands statsminister, Angela Merkel, om saken.

Leveranser stoppet

I natt har det kommet ut nye opplysninger om hvor utsatt Saab faktisk er.

Ifølge Göteborgs-Posten har flere leverandører i Tyskland bedt lastebiler på vei til Saab-fabrikken i Trollhättan om å snu på grunn av usikkerheten de siste dagene.

Ifølge årsberetningen for 2007 skyldte Saab underleverandørene til sammen 2,9 milliarder svenske kroner. Lite tyder på at gjelden har blitt mindre i løpet av 2008, skriver NTB.

Saab søkte i går om konkursbeskyttelse. Advokat Rolf Åbjörnsson, som har lang erfaring med konkursbeskyttelsessaker, mener situasjonen er mørk for selskapet.

— Det er mulig at man håper på at det finnes skjulte verdier, men jeg tror ikke General Motors ikke ville kjent til det, sier Åbjörnsson til nettstedet e24.se.

Han tror det ender med en rekonstruksjonsperiode på tre måneder og at det betyr kroken på døra for Saab.

- Problemet er finansieringen. Det er mulig at det rettslig sett finnes måter å trekke dette ut på, men man må jo finansiere virksomheten. En mulighet er et støttelån fra staten, men vi vet jo at den ikke er villig til å hjelpe. Jeg tror man allerede har forsøkt alt, sier advokaten.

Det er for øvrig stor skepsis i Sverige til å bruke skattepenger for å redde Saab.

USIKKER FRAMTID: Saab-fabrikken i Trollhättan kan i verste fall bli lagt ned. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER MORIN/Scanpix
USIKKER FRAMTID: Saab-fabrikken i Trollhättan kan i verste fall bli lagt ned. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER MORIN/Scanpix Vis mer