SETTES UNDER ADMINISTRASJON: En bostyrer skal de neste månedene jobbe med å få nedskrevet gjelden til den svenske bilprodusenten Saab.  Foto: SCANPIX
SETTES UNDER ADMINISTRASJON: En bostyrer skal de neste månedene jobbe med å få nedskrevet gjelden til den svenske bilprodusenten Saab. Foto: SCANPIXVis mer

Saab søker konkursbeskyttelse

Håper å være levedyktig igjen om ni måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saab kan bli slått sammen med Opel

(Dagbladet.no): Den svenske bilprodusenten Saab valgte i dag, slik det var ventet, å søke om konkursbeskyttelse.

Konkursbeskyttelse, eller företagsrekonstruksjon, gir bedriften ni måneder på å vise at forretningsideen fremdeles har livets rett. 

Saab og Volvo sliter

Samtidig beskyttes selskapet mot konkurskrav fra leverandører og andre kreditorer. De ansatte er garantert lønn i denne perioden.  

Selskapet planlegger å jakte på ny og frisk kapital både fra private og offentlige aktører.

Oppsigelser

Retten utnevner en bostyrer, vanligvis en forretningsadvokat eller -firma, som jobber med å redusere eller fordele pengekravene fra kreditorene.

Norske bedrifter rammes av Saab-konkurs

Saab forplikter seg samtidig til å kutte kostnader, for eksempel gjennom omorganisering og oppsigelser.

En dommer i Vänersborg tingrett skal nå vurdere søknaden, og svaret forventes i løpet av dagen.

 Saab har varslet en pressekonferanse klokka 14.30. 

Hadde ikke noe valg Styret i Saab har tidligere uttrykt at konkursbeskyttelsen er den siste og eneste utveien de har, etter at selskapets amerikanske eieren General Motors (GM) forrige uke gjorde det klart at de ønsket å kvitte seg med den svenske bilprodusenten.

Er du Saab-eier? Ikke få panikk Samtidig har den svenske regjeringen gjort det klart at GM ikke vil få det kriselånet den amerikanske bilgiganten hevder må til for å berge Saab fra konkurs.

- Velgerne valgte meg fordi de ville ha førskolelærere, politi og sykepleiere, ikke for å kjøpe bilfabrikker som går med tap, sa nærings- og energiminister Maud Olofsson på en pressekonferanse onsdag der hun understreket at dette handler om virkelige penger.

- Vi spiller ikke monopol, påpekte ministeren.

- General Motors driter i Saab

Opposisjonen og bransjeorganisasjonen Bil Sweden beskylder på sin side regjeringen for å være gjerrig og handlingslammet.