Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saabs fremtid avgjøres innen nyttår

General Motors vil ha 30 dager til å vurdere et nytt bud på svenske Saab.

VENTER I SPENNING: De ansatte i Saab venter i spenning på avgjørelsen til General Motors. 
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
VENTER I SPENNING: De ansatte i Saab venter i spenning på avgjørelsen til General Motors. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Styret i General Motors vil ha 30 dager til å vurdere et nytt bud på Saab og skjebnen til fabrikken i Sverige.

Den amerikanske bilgiganten sier flere er interessert i svenske Saab, ifølge NTB. GMs styre skal i slutten av desember avgjøre om det går an å finne en passende løsning for Saab.

- Hvis ikke kommer vi til å innlede en ordnet nedtrapping av Saabs globale foretak, heter det i en pressemelding fra GM.

- Beste tenkelige løsning
Saabs fremtid har vært uviss etter at det i slutten av november ble klart at det ikke ble noe av Koenigseggs planlagte kjøp. Det skapte enorm skuffelse i Sverige da handelen gikk i vasken, og opposisjonen kritiserte regjeringen for å ha vist manglende engasjement i saken.

- Dette er den beste avgjørelsen man kunne tenke seg, sa Jan Åke Jonsson, som er visedirektør i Saab, til Svenska Dagbladet.

Da avisa snakket med han var han på vei til flyplassen for å dra hjem og begynne arbeidet.

- Vi vet hvem de interesserte partene er, men har ingen ytterligere kommentar, sier statssekretær Jöran Hägglund i det svenske næringsdepartementet.

Fire potensielle kjøpere
Ifølge Expressen.se er det fire potensielle kjøpere.

Den kinesiske bilgiganten Beijing Auto ønsket i september å gå inn på eiersiden sammen med Koenigsegg Group. De har tidligere i år også forsøkt å kjøpe et annet GM-foretak — Opel. Kineserne er villig til å satse på å bygge opp Saab som merke. De kan likevel være uaktuelle som kjøpere fordi GM frykter at de vil bruke Saab-teknologien til å lage bedre og billigere biler og dermed gi selskapets øvrige modeller konkurranse i Kina.

Den amerikanske investeringsgruppen Renco har i sommer vist interesse for Saab. Det er likevel uklart hva gruppen ønsker å gjøre med den skadeskutte bilprodusenten. Rencos øverste sjef, Ira Rennert, har de siste åra figurert i flere miljøskandaler. Hans rykte som en miljøversting kan være ødeleggende for Saab, som satser på en grønn profil.

Merbanco ses på GMs favoritt blant de mulige kjøperne. Selskapets leder Christopher Johnston er en hengiven Saab-entusiast og har lenge engasjert seg i den svenske bilprodusentens skjebne. Han har tidligere uttalt at han ønsker å lage to type biler — flere enklere og rimeligere modeller og noen få luksusvarianter. Det store usikkerhetsmomentet her ser ut til å være Merbancos økonomiske situasjon. Mange analytikere tviler på at selskapet har den nødvendige kapitalen til å kjøpe og drive Saab videre.

En helt ny utfordrer i gruppa er det nederlandske sportsbilmerket Spyker, med pengesterke russiske investorer i ryggen. Flere av Spykers toppsjefer skal ha befunnet seg i Detroit i natt i forkant av styremøte i GM. Spykers svakhet kan være den samme som felte Koenigsegg Group — til tross for kjennskap til bilbransjen, er det et lite selskap som spesialiserer seg på ekstreme biler, og det uten å tjene penger. Koblingen til russiske investorer kan også være med på skremme bort GM.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media