Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saakasjvili innrømmer nederlag i Georgia

Opposisjonslederen Bidzina Ivanisjvili vant det georgiske parlamentsvalget. Det innrømmet nettopp president Mikhail Saakasjvili.

JUBLER:  Opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili jubler sammen med tilhengere i Tbilisi i går. (AP Photo)
JUBLER: Opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili jubler sammen med tilhengere i Tbilisi i går. (AP Photo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dette ser det ut til at en maktoverføring i Georgias for første gang i moderne tid kan skje uten vold eller massedemonstrasjoner og revolusjonær stemning i gatene.

Georgisk drama
Mikhail Saakasjvili er den USA-utdannede og USA-vennlige revolusjonslederen fra roserevolusjonen i 2004, som startet krigen mot Russland i 2008. Bidzina Ivanisjvili er Georgias rikeste mann, og en kunst-mesen som bygde sin formue i Russland. Han har også sin egen dyrehage med blant annet pingviner. Nå kan han også se fram til å bli statsminister.

Opptellingen etter gårsdagens valg er godt igang, og etter at 21 prosent av stemmene er talt opp leder Ivanisjvilis koalisjon med 54,3 prosent av stemmene, mens Saakasjvilis parti, Den forente nasjonale bevegelsen, har 40,6 prosent.

- Min politiske plan er veldig enkel. Når vår seier en offisielt bekreftet, så håper jeg at parlamentet vil godkjenne meg som statsminister, sier Ivanisjvili idag til TV-kanalen, Kanal 9, som han eier.

Stemte ikke selv
Den 56 årige forretningsmsnnen er Georgias rikeste mann, og har en formue på 6,4 milliarder dollar, halvparten av Georgias brutto nasjonalprodukt.

Men selv om Ivanisjvili ba om seier i gårsdagens valg, bidro han ikke til dette med sin egen stemme. Da han kom ut av valglokalene i Tbilisi sammen med sin kone, sa han svært overraskende at han ikke selv hadde stemt. Beslutningen om ikke å stemme var en protest mot myndigheter som har motarbeidet ham, forklarte han.

- Våre myndigheter har forandret Georgias grunnlov tusen ganger, skreddersydd den til sine behov. Dere husker hvordan de har ødelagt den. Jeg brukte ikke den anledningen som var gitt meg (til å stemme). Jeg begynte med politikk, ikke for urettferdighet, men for å gjenopprette rettferdighet, sa Ivanishvili.

To kontroversielle menn
Hvis den USA-utdannede Saakasjvili er kontroversiell, så kan det se ut som om Ivanisjvili kan konkurrere. Ivanisjvili var inntil i fjor høst en rik mann som hadde bygget et glasspalass som utkonkurrerte Sakasjvilis pompøse presntentpalass i åsene over sentrum av den varke hovedstaden Tbilisi. Han var kustsamler og mesen, som blant annet hadde introdusert gratis helsetjeneste for befolkningen i sin hjemby.

Men den vest-orienterte Saakasjvilis stadig mer autoritære styre, førte til at Ivanisjvili i fjor høst sa han ville utfordre presidenten. Han, og hans paraply av opposisjonspartier, Georgias drøm, har nå lykkes i dette. Om et år går Saakasjvilis 2. presidentperiode ut, og presidenten har forberedt sin avgang med å endre grunnloven, slik at det etter neste års presidentvalg er statsministeren, og ikke presidenten, som blir Georgias sterke mann.

Det er åpenbart en strek i regninga at denne statsministeren er Ivanisjvili, og ikke tilhører Saakasjvilis folk.

Det er tre spørsmål som dominerer georgisk politikk. Det ene er det opposisjonen sier er Saakasjvilis stadig mer autoritære maktutøvelse.  Det andre er forholdet til Russland, som Ivanisjvili vil ha normalisert, men som Saakasjvili startet en katastrofal krig mot i 2008. Det tredje er en film som viser turtur og seksuell trakasering av fanger med blant annet batonger. Den filmen har ødelagt mye for Saakasjvili, og for mange velgere bekreftet bildet av ham som leder av en autoritær stat.