Sabah sydde igjen munnen i protest

Papirløse Sabah Azhavi er trøtt, sulten og utmattet. For 14 dager sydde han igjen munnen sin som et siste «rop» om hjelp.

ROPER TIL UDI: Papirløse Sabah Azhavi sultestreiker mot tregheten i systemet som gjør at han må leve i uvisse på om han får bli i Norge eller ikke. Nå håper han er at UDI snur i saken og at han kan bli gjenforent med sin 15 år gamle sønn. Foto: Bjørn Tore Ness
ROPER TIL UDI: Papirløse Sabah Azhavi sultestreiker mot tregheten i systemet som gjør at han må leve i uvisse på om han får bli i Norge eller ikke. Nå håper han er at UDI snur i saken og at han kan bli gjenforent med sin 15 år gamle sønn. Foto: Bjørn Tore NessVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Namdalsavisen hadde i dag oppslag på Sabah Azavi (38) som sitter på asylmottak i Namsos. Han er utmattet, sulten, trøtt og ikke minst lei av å vente. Det er 14 dager siden han selv tok nål og tråd fatt og sydde igjen sin egen munn i protest mot behandlingen av hans asylsøknad.

Azhavis familie er opprinnelig fra Iran, er selv født i Irak og har vokst opp i Iran. Men ingen av landene vil ta på seg statsborgerskap for han.

- I Iran sier de at jeg er Irakisk statsborger og i Irak sier de at jeg er fra Iran, sier Azhavi til Dagbladet. Han har verken pass eller noen andre former for identifikasjon.

Venter på svar Han ankom Norge og Hero mottak i Namsos i august i fjor. I det tidsrommet søkte han om oppholdstillatelse i Norge. 28. januar i år kom avslaget fra Utlendingsdirektoratet, og selv om Azhavi har klaget på avslaget, kan det ta tid før han får et endelig svar på om han kan få bli i landet.

Flere arr fra tortur og skuddskader viser en fortid som soldat for den iranske hæren i krigen mot Irak. Azhavi er politisk uenig med regimet i Iran, og har blitt torturert og skadet på grunn av sine politiske ytringer i demonstrasjoner.

I Iran blir han ansett som en farlig feylikurder, og han så tilslutt ingen annen råd enn å flykte fra landet i frykt for sitt eget liv. Men bak seg etterlot han sin 15 år gamle sønn. Azhavis eneste ønske er å få bli i Norge og bli gjenforent med sin sønn.

Er syk I tillegg til fysisk og psyiske problemer, har 38-åringen problem med hjertet. Han har allerede gjennomfått to hjerteoperasjoner, utviklet diabetes og nekter nå å spise før saken hans blir hørt.

- Jeg vil at UDI skal gi meg et svar, sier han.

Advokat Trygve Tveter forteller at sultestreiken er noe klienten han selv har tatt intiativ til, men understreker at UDI skal være informert om protesten. Han mener at problemet vil ligge hos Utlendingsnemnda (UNE), siden UDI vil sende saken videre til UNE, og at det her kan ta opptil et år før klagen blir avgjort.

- Det er individuelt betinget fra person til person hvordan de reagerer på å få avslag, men enkelte velger å reagere på en slik måte for å vise vise sin lidelse. Mitt generelle inntrykk er at utlendingsforvaltingen reagerer negativt på å bli satt under press, sier Tveter til Dagbladet. Han understreker at han følger opp sin klient og at han har tilitt til at asylmottaket gjør det samme.

- Det er ikke ofte man står overfor slike uttrykksformer, sier han.

Mottaksleder Jarle Mediå ved Hero Mottak i Namsos forteller at det er første gang mottaket oppelever sultestreiker blant sine beboere.
Nå bistår mottaket Azhavi, og passer på at han får tilsyn fra medisinell personell og at han har tilgang på hjelp når han måtte ønske.

DEPRIMERT: Papirløse Sabah Azhavi orker ikke vente på det som kan bli et endelig avslag om opphold i Norge. Nå håper han sultestreik kan få fortgang i saken hans. Foto: Bjørn Tore Ness
DEPRIMERT: Papirløse Sabah Azhavi orker ikke vente på det som kan bli et endelig avslag om opphold i Norge. Nå håper han sultestreik kan få fortgang i saken hans. Foto: Bjørn Tore Ness Vis mer