India og Pakistan ruster opp

Sablene rasler i Kashmir

En kan aldri vite helt med Kashmir, men en direkte krig ligger langt inne, mener ekspert.

STERKT UENIG: Nok en gang er indiske og pakistanske ledere i ordkrig om landområdet Kashmir. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nok en gang er indiske og pakistanske ledere i ordkrig om det vakre, men omdiskuterte landområdet ved foten til Himalaya, Kashmir. Opptrappingen startet da Indias statsminister nylig fjernet en paragraf i Grunnloven, som ga delstaten Jammu og Kashmir et visst selvstyre.

KONTROVERSIELL TALE: Indias statsminister Narendra Modi talte til nasjonen på landets uavhengighetsdag, i dag. Der gjentok han at Kasmir igjen skal spille en stor rolle i landets utvikling, som får mange i Pakistan til å rase. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix
KONTROVERSIELL TALE: Indias statsminister Narendra Modi talte til nasjonen på landets uavhengighetsdag, i dag. Der gjentok han at Kasmir igjen skal spille en stor rolle i landets utvikling, som får mange i Pakistan til å rase. Foto: Manish Swarup / Ap / Scanpix Vis mer

I dag, på Indias uavhengigsdag, tok Indias statsminister, Narendra Modi, igjen opp Kashmir: Modi vil «gjenopprette» Kashmirs «tidligere storhet». Kashmir vil også spille en «viktig rolle» i Indias utvikling, sier han videre, ifølge BBC.

Til siste blodsdråpe

Uttalelsene blir ikke tatt nådig opp i nabolandet Pakistan, som også mener de har rett til Kashmir.

- Pakistan har som ventet reagert sterkt. De fordømmer Indias grunnlovsendring og Pakistans statsminister sa i dag at India har planer om å gå til angrep på den delen av Kashmir som er under pakistansk kontroll, sier Kenneth Bo Nielsen, førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Han følger situasjonen i Kashmir tett.

SPENT: Demonstranter i Hyderabad brenner det indiske flagget og kaller Indias uavhengighetsdag for Svart dag. Det er grunnlovsendringen for et par uker siden som er årsaken til sinnet. Demonstrantene ønsker å ha selvstyre. Foto: Akrak Shahid / Afp / Scanpix
SPENT: Demonstranter i Hyderabad brenner det indiske flagget og kaller Indias uavhengighetsdag for Svart dag. Det er grunnlovsendringen for et par uker siden som er årsaken til sinnet. Demonstrantene ønsker å ha selvstyre. Foto: Akrak Shahid / Afp / Scanpix Vis mer

- Pakistans Imran Khan sa videre at de vil kjempe til den bitre slutt. Det sier Pakistan ofte når India strammer grepet om Kashmir og er en retorikk som en kan forvente, sier Nielsen og fortsetter:

- Det er viktig å poengtere at det ikke er tale om noen militær invasjon eller krig. Dette angår en endring i den indiske grunnloven, som er mer subtilt og kanske langt på vei en symbolsk handling.

SINNA: Demonstranter roper anti-indiske slagord rundt en hjemmelagd dukke som skal være Indias statsminister Narendra Modi i Quetta i Pakistan. Foto: Banaras Khan / Afp / Scanpix
SINNA: Demonstranter roper anti-indiske slagord rundt en hjemmelagd dukke som skal være Indias statsminister Narendra Modi i Quetta i Pakistan. Foto: Banaras Khan / Afp / Scanpix Vis mer

Stadig krig

Kashmir har vært et betent og åpent sår mellom India og Pakistan helt siden de to statene fikk sin uavhengighet. De to atommaktene har kriget her både i 1947, 1965 og 1999. Også atommakta Kina er innblandet. Og mellom krigene har det stadig vært væpnede trefninger, uro og sammenstøt i området.

Men den nylige endringen i Indias grunnlov gjør en forskjell, og Indias Modi hadde på forhånd sendt inn titusenvis av soldater og satt flere hundre politiske ledere i husarrest. Det er også innført portforbud, telefonlinjer og internettet er stengt for å hindre ventede opptøyer.

- Av den grunn kommer det jo ganske lite nyheter ut fra Kashmir. Men enkelte reportasjer har vist bilder av noe som ligner demonstrasjoner og protester, sier UiOs Nielsen.

Sabel-rasling

- Men kan vi nå frykte en ny krig? Lurer Dagbladet.

- Det er vanskelig å vite hva en skal tro. India sier at de ønsker å normalisere Kashmir og gjøre det til en integrert del av India. Pakistan vil ikke se med milde øyne på dette, men heldigvis sitter en krig langt inne på begge sider, sier Nielsen.

I februar i år var forrige konfrontasjon. Da angrep indisk flyvåpen et pakistansk mål på bakken i Pakistan, hvoretter Pakistan skjøt ned et indisk militærfly og tok en indisk pilot til fange.

- Det ble ryddet opp i. Nå rasler begge sider med sablene, retorisk sett. Fra pakistansk side hører en at India har planer om å angripe den pakistanske delen av Kashmir, og at de er klare til å forsver seg. Fra indisk side sier man at dette er et internt indisk anliggendesom verken Pakistan eller det internasjonale samfunnet skla blande seg i, sier Nielsen og fortsetter:

- En vet aldri helt hva en kan forvente fra Kashmir, men en direkte krig ligger langt inne. Det kan komme gnisninger, men full krig vet begge parter at ikke er bra.

Både Pakistan og India gjør krav på hele Kashmir, selv om de kontrollerer hver sin del, i tillegg til at Kina har to mindre deler av det naturskjønne, men også omdiskuterte landområdet. Det har aldri vært noen formell deling av Kashmir som begge deler aksepterer. Likevel har situasjonen på bakken vært relativt stabil, med en de fakto grense, men ingen offentlig grense.

- Vi ser nå både India og Pakistan mobilisere retorikken. India mener de kan endre grunnloven sin når de vil, mens Pakistan mener Kashmir ikke er Indias anliggende, men en konflikt mellom flere nasjoner og vil da ha det internasjonale samfunnet inn, sier Nielsen.

SKAL KJEMPE: Pakistanere veiver med pakstanske og kashmirske flagg for å feire uavhengighetsdagen i Quetta, Pakistan. Landets statsminister, Imran Khan, lovet i dag at de vil kjempe til siste blodsdråpe i Kashmir, og at India aldri skal få kontrollere området. Foto: Arshad Butt / Ap / Scanpix
SKAL KJEMPE: Pakistanere veiver med pakstanske og kashmirske flagg for å feire uavhengighetsdagen i Quetta, Pakistan. Landets statsminister, Imran Khan, lovet i dag at de vil kjempe til siste blodsdråpe i Kashmir, og at India aldri skal få kontrollere området. Foto: Arshad Butt / Ap / Scanpix Vis mer