Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sabler ned Raja

Justisministeren er krystallklar: Abid Raja får ikke viljen sin. Samtidig tas Venstre-toppen i forsvar av sine egne.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Abid Raja (V) fortalte onsdag i Dagbladet at alle norske kvinner tilknyttet IS i Syria, og deres barn, må hentes hjem til Norge.

Uttalelsen kom samtidig som Frp satt i et krisemøte som endte med at partiet nå stiller krav for å bli sittende i Erna Solbergs regjering.

Saken startet med at Jensen gjennom et stort intervju i Dagbladet fortalte at «begeret var fullt» for Frp.

Kallmyr avviser Raja

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) avviser kategorisk Rajas krav.

Han mener Rajas ønsker viser hvorfor Frp var så mot å hente hjem den IS-siktede kvinnen.

- Det er helt uaktuelt. Barn som er norske statsborgere er så klart uskyldige, men det er ikke mødrene deres. Vi i Frp var imot å hente denne moren, hun har brukt dette barnet som et gissel for å få seg selv hjem. Det har vi sagt nei til. Det som kommer da med en gang er nye krav - det var nettopp det vi advarte mot, forteller Kallmyr til Dagbladet kort tid før Frp's pressekonferanse onsdag.

Torsdag morgen var også Siv Jensen ute og kritiserte Rajas utspill i Dagbladet dagen før:

- Da tror jeg kanskje ikke at Raja helt har forstått sprengkraften i dette, og at det er motstand blant mange av våre innbyggere mot å aktivt hente hjem IS-krigere som har forlatt Norge, sa Jensen.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

- Død og fordervelse

Justisminister Kallmyr sier IS-mødrene ikke fortjener å få komme tilbake til Norge.

- For meg er det helt uaktuelt at vi nå skal hente hjem alle disse IS-mødrene. De har forlatt landet frivillig for å torturere andre mennesker og drive med død og fordervelse i et annet land. Da fortjener de ikke å komme hjem, sier han.

- Frykter du at andre mødre vil - som du sier - bruke barna sine på tilsvarende måte?

- Jeg registrerer i hvert fall at politikere på venstresiden og i Venstre allerede har begynt å ønske de andre mødrene hjem. Det sier Frp nei til, sier Kallmyr videre.

I går, kort tid etter Frps oppsiktsvekkende ultimatum til statsminister Erna Solberg, fikk Raja også kjeft fra Jon Helgheim, Frp's innvandringspolitiske talsperson. Han spekulerte i timingen til Raja, og hevdet at få tok Venstre-toppen på alvor.

- Venstre kan ikke vike

Som Dagbladet skrev i går, var Rajas uttalelser noe av dem som samlet Frp i forkant av den spektakulære utviklingen i regjeringens samliv.

Abid Raja ønsker ikke å kommentere saken ytterligere i dag. Carl-Erik Grimstad (V) tar derimot sin partifelle i forsvar.

- Abid Raja forsvarte bare primærpolitikken til Venstre. Jeg er veldig uenig i de som kritiserer ham for å ta til orde for å hente kvinnene og barna hjem til Norge. Venstre kan ikke vike på sin egen politikk, sier han til Dagbladet.