Sabotasje bak nytt tog-drama

MOI/STAVANGER (Dagbladet): Plutselig lå røyken tjukk rundt togvognene, flammer slikket oppover lokomotivet. - Vi fikk beskjed om at toget hadde kjørt på en gjenstand og at det var oppstått brann, derfor måtte vi trekke tilbake til bakerste vogn, forteller passasjer Richard Hille (21) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen fikk marerittbildene fra Åsta-ulykken på netthinnen, det ga frysninger på ryggen og skapte frykt hos mange. Men toget bremset kontrollert, og ryddingen av vognene skjedde uten at det oppsto panikk.

Bevisst handling

Politiet etterforsker nå det som kan være en vanvittig og svært alvorlig sabotasje mot passasjertoget fra Kristiansand til Stavanger i går ettermiddag. En jernbjelke lå over høyre togskinne, den var ti centimeter i diameter og nesten en meter lang.

- Alt tyder på at fremmedlegemet bevisst var plassert over skinnegangen. Vi har indikasjoner på hvem som kan ha gjort det. Dette er en svært alvorlig episode, enten det dreier seg om såkalte guttestreker eller sabotasje, sier lensmannsførstebetjent Gunvald Surdal på Moi til Dagbladet.

Togsporet går gjennom et boligfelt der uhellet skjedde. Kilder på Moi mener at en gjeng i området har latt det gå sport i å legge gjenstander på togsporet.

Denne gangen kunne det lett ha gått fryktelig galt. Jernstokken slo et hull i en tank med 1500 liter olje i trafoen som produserer strøm. Oljen lakk ut og tok raskt fyr. Besetningen på toget fikk kontroll over ilden før det lokale brannvesenet kom til.

Hell i uhellet

Uhellet skjedde like før ankomst Moi stasjon klokka 15.35 i går. 50 passasjerer var med toget. Det ødelagte lokomotivet ble stående noen hundre meter fra stasjonen, mens passasjerer ble sendt videre med busser og drosjer.

Informasjonssjef Jan Erik Krengnes i NSB ser meget alvorlig på det som kan ha vært en alvorlig sabotasje på Sørlandsbanen.

- Det kunne ha gått mye verre, med større skader både på folk og personell. Fra tid til annen havner ting på togsporet som ikke skal være der, men jeg har aldri hørt om at svære jernstokker er lagt over togsporet. Dette kan ikke kalles guttestreker, for konsekvensene kan bli så omfattende og alvorlige, påpeker Krengnes.

Togføreren så gjenstanden som lå over togskinnen. Han trodde det var en trestokk. Farten var 80 km/t, og det var ikke mulig å stoppe eller bremse før sammenstøtet. Politiet undersøkte ulykkesstedet og avhørte vitner som har sett uvedkommende i nærheten av togsporet.

TOK FYR: Lokomotivet tok fyr da en jernbjelke punkterte oljetanken. 50 passasjerer måtte evakueres.