Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sabotasje etter sølvtyveriene

I sommer ble hjulboltene til en bil løsnet. Tidligere har en bil blitt påtent. Sabotasjene har trolig forbindelse til sølvtyveriene fra gruven.

ANMELDER: Geir Loe Winsrygg mener flere personer er innblandet i tyveriene. Nå skal han anmelde en tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum for medvirkning til tyveriene. Foto: Privat
ANMELDER: Geir Loe Winsrygg mener flere personer er innblandet i tyveriene. Nå skal han anmelde en tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum for medvirkning til tyveriene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): I sommer ble hjulboltene på tre av hjulene på bilen til en av de ansatte løsnet. Flere av de som har jobbet med og advart mot tyveriene fra sølvgruvene, mener sabotasjen har en direkte sammenheng med de omfattende tyveriene fra sølvgruvene på Kongsberg.

- Jeg ønsker ikke å si noe om dette, sier mannen som eier bilen. Han bekrefter likevel at forholdet ble anmeldt til politiet på Kongsberg.

Mannen som eier bilen er ansatt ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg.

Sabotasjen skjedde etter at politiet pågrep og siktet en mann fra Drammen for tyveri og ulovlig å ha tatt seg inn i gruvene.

Politiet på Kongsberg har henlagt saken.

Direktør Alfhild Skaardal ved Norsk Bergverksmuseum bekrefter at hun er orientert om sabotasjen.

Brant opp bil
- Vi fant ingen forbindelse mellom sabotasjen mot bilen og vår etterforskning tyveriene fra sølvgruvene,  sier politioverbetjent Morten Pedersen ved Kongsberg politistasjon til Dagbladet.

Etter at sølvgruvene på Kongsberg ble midlertidig fredet i 1992, ble samme mann utsatt for grov skadeverk. Mannen var på inspeksjon ved sølvgruvene, da bilen hans ble påtent. Politiet klarte heller ikke den gang å avsløre gjerningsmennene.

46-åringen fra Drammen - som er siktet etter at ha ble tatt på fersk gjerning i gruvene, avviser på det mest bestemte at han har noe med sabotasjen å gjøre.

- Det er helt ukjent for meg. Jeg er opptatt av mineraler og tar på det sterkeste avstand fra slike handlinger, sier 46-åringen.

Blir anmeldt
Geir Loe Winsrygg som sammen med flere andre aktivister tok seg ulovlig inn i sølvgruvene og påviste tyveriene, de ulovlige sprengningene og forsøplingen av gruvegangene mener at flere personer er involvert i tyveriene fra sølvgruvene.

-Vi kommer nå til å anmelde en tidligere ansatt ved Norsk Bergverksmuseum. Vi mener han har kjennskap og medvirket, sier Geir Loe Winsrygg til Dagbladet.

Winsrygg og foreningen Troglodytt (huleboer) hevder at en tidligere ansatte ved museet har vært klar over hva som har foregått og hjulpet tyvene med å taksere verdiene som ulovlig er tatt ut av gruvene.

- Ren samvittighet
Mannen som nå blir anklaget for å ha «svinn på skogen», avviser på det sterkeste at han skal ha gjort noe galt.

- Jeg har ikke taksert sølvtråder eller andre ting som er tatt ut av gruvene etter fredningen i 1992. Min samvittighet er ren, sier mannen som tidligere var ansatt ved Norsk Bergverksmuseum.

- Mannen vi anmelder har selv skrevet om sølv- og mineralfunn som er tatt ut av gruvene etter fredningen i 1992. Dette er gjort i flere bøker som er utgitt av Bergverksmuseet de siste åra, sier Geir Loe Winsrygg.

STORE VERDIER:  Samlersølv verdt mange millioner kroner stjålet fra de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Bare denne lille biten-  som veier rundt 90 gram - er verdt vel 15000 kroner.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STORE VERDIER: Samlersølv verdt mange millioner kroner stjålet fra de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Bare denne lille biten- som veier rundt 90 gram - er verdt vel 15000 kroner. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer