Sabotasje knekte to bedrifter

TRONDHEIM (Dagbladet): Antallet anmeldelser for bedriftsspionasje ble tredoblet fra 1996 til i fjor. Direktør Helge J. Størkersen i Næringslivet Sikkerhetsråd sier til Dagbladet at to bedrifter i Norge gikk konkurs i fjor på grunn av industrispionasje eller -sabotasje i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prosentvis var anmeldt bedriftsspionasje den kriminalitet som økte mest her i landet der siste året, ifølge årsstatistikken fra Statisktisk Sentralbyrå (SSB).

Denne kriminalteten koster nå trolig samfunnet milliardbeløp i året. Anmeldte forhold i den aktuelle perioden har økt fra fire til elleve i fjor. Direktør Størkersen understreker at dette er små tall.

- Men det er knapt toppen av isfjellet vi får se på dette området. Disse tallene forteller oss aldri noe om den egentlige situasjonen. For det første får vi aldri høre om den spionasjen som er vellykket.

Faktum er at det meste av industrispionasje er vellykket. Det er bare de såkalte arbeidsuhellene vi får kjennskap til.

For det andre vegrer bedrifter seg for å anmelde denne type forhold _ nettopp fordi det kan bety netagiv reklame at de har vært utsatt for spionasje eller sabotasje.

Tallene som nå er offentlige fra SSB, har en interessant dragning, sier direktør Størkersen.

Nylig holdt han et foredrag i Trondheim, kalt industrispionasjens 'Mekka', for et hundretalls personer fra bl.a. vitenskap og teknikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer