MØTT AV BLODLIGNENDE STOFF: Avtroppende talsperson Åsa Romson fikk ingen hyggelig siste dag på jobben i det svenske miljøpartiet. Her holder hun pressekonferanse etter at hun gikk av fredag. Foto: Thomas Johansson / Scanpix
MØTT AV BLODLIGNENDE STOFF: Avtroppende talsperson Åsa Romson fikk ingen hyggelig siste dag på jobben i det svenske miljøpartiet. Her holder hun pressekonferanse etter at hun gikk av fredag. Foto: Thomas Johansson / ScanpixVis mer

Sabotasje mot det svenske miljøpartiets landsmøte

Kriserammet parti møtte blodpøl på landsmøtetrappa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske miljøpartidelegater ble fredag morgen møtt av det som ifølge svensk politi ser ut som blod, utenfor inngangspartiet til det svenske Miljøpartiets landsmøtelokale i Karlstad.

Ifølge P4 Värmland var det ikke blod, men rødfarge som har blitt smurt utover trappa. Til Expressen sier kommunalråd i Karlstad og Miljøpartiet-medlem Per-Inge Lidén at herverket er et angrep midt i demokratiets hjerte.

Sikkerheten rundt landsmøtet er nå hevet.

Krisen fortsetter Denne helgen holder det grønne partiet landsmøte, etter det som har vært en turbulent vår. Det har vist seg hardt for de grønne å sitte i regjering, og partiet har stupt på meningsmålingene.

Siste meningsmåling viste 4,5 prosent oppslutning, bare et halvt prosentpoeng over den svenske Riksdagens sperregrense. Fortsetter nedgangen vil partiet, slik som i 1991, være ute av Riksdagen.

Den siste måneden har det vært mye uro i partiet. Partiets boligminister Mehmet Kaplan har gått av. Det samme har en av partiets to ledere, talsperson og klima- og miljøminister Åsa Romson. Mandag erklærte Romson at hun går av som klima- og miljøminister, og fredag velges det en talsperson for partiet.

Partiets valgkommité har foreslått bistandsminister Isabella Lövin, sammen med sittende Fridolin som nye talspersoner for partiet. Fire andre kandidater viste også interesse for ledervervet, men i dag valgte landsmøtet Lövin og Fridolin.

Turbulent regjeringstid Postdoktor i statsvitenskap ved det svenske Mittuniversitetet og ekspert på miljøpartier Niklas Bolin, sier til Dagbladet at det er tre årsaker til alt kaoset:

*Det er vanskelig å sitte i regjering for første gang. Partiet har blitt beskyldt for å være lite synlige, og for å ha gjennomført få valgløfter.

**Den parlamentariske situasjonen i Sverige er komplisert. Det er for tiden tre blokker - en av dem er Sverigedemokratene som ingen vil samarbeide med.

***Miljøpartiets organisasjonsstruktur er ikke-hierarkisk. Noe som gjør det vanskelig å ta kjappe avgjørelser, som ofte kreves i regjering.

- Det har vært veldig turbulent. Helt siden de gikk inn i regjeringen i 2014 har partiet hatt vanskeligheter. Det har blitt enda tydligere den siste måneden. Partiet har vært klønete i mediene, kommet med sleivete utspill og har blitt beskylt for ikke å gjennomføre politikken sin. Det er vanskelig å sitte i regjering med en ikke-hierarkisk organisasjonsstruktur, sier Bolin.

Hadde kontakt høyreekstrem ungdomsorganisasjon Tidligere boligminister Mehmet Kaplan så statsminister Stefan Löfven seg nødt til å fjerne i midten av april, da svenske medier avslørte at Kaplan ved flere anledninger har hatt omgang med suspekte høyreekstreme organisasjoner.


Den svenske avisen Expressen publiserte 14. april bilder fra en middag sommeren 2015, der Miljøpartiet-politikeren sitter sammen med Ilhan Senturk, lederen av den høyreekstreme tyrkiske ungdomsorganisasjonen De grå ulver.

En organisasjon som er anklaget for flere hundretalls mord i Tyrkia. Samme dag ble det kjent at ministeren fra Miljøpartiet også ved flere anledninger har møtt representanter for den islamistiske organisasjonen Milli Görüs.

Romson med sleivete uttalelse om 11. september Sveriges miljøminister og Miljøpartiets nå tidligere talsperson Åsa Romsons har også gått i baret den siste måneden. Da hun i svensk morgen-tv skulle kommentere partikollegaens avgang som minister sa hun følgende om Kaplan:

«Han har vært viktig for unge muslimer i vanskelige situasjoner, for eksempel i forbindelse med 11. september-ulykkene, og lignende».

Etter uttalelsen fikk miljøministeren kraftig kritikk i sosiale medier for å bagatellisere terrorangrepet 11. september, som krevde nesten 3000 menneskeliv.

Dette, sammen med en rekke andre flaue utspill fra fremtredende politikere i partiet, har gjort det vanskelig å være partiets talskvinne og klima- og miljøminister.

 GÅR AV: Avtroppende talskvinne Åsa Romson takkes av Isabella Lövin og Gustav Fridolin under Miljöpartiets landsmøte i Karlstad.
Foto: Thomas Johansson / Scanpix.
GÅR AV: Avtroppende talskvinne Åsa Romson takkes av Isabella Lövin og Gustav Fridolin under Miljöpartiets landsmøte i Karlstad. Foto: Thomas Johansson / Scanpix. Vis mer