Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sabotasje mot Gaza-skip med norske aktivister

- Propellakselen er saget av.

VED AVREISE:  Deltakere i Ship to Gaza:  Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Aten .
Foto: Holm Morten / Scanpix
VED AVREISE: Deltakere i Ship to Gaza: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Aten . Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En båt som skal frakte en norsk delegasjon med blant andre stortingspolitikere til Gaza, skal ha blitt utsatt for sabotasje ved kaia i Aten.

- Det stemmer. Propellakselen på passasjerbåten som vi skal reise med er saget av. Dette har skjedd under vann så det må ha blitt brukt dykkere, opplyser Rødt-profilen Torstein Dahle, som er leder og talsmann for den norske delegasjonen.

Elleve båter med mellom 350-400 personer i alt om bord har planer om å bryte blokaden til Gaza lastet med nødhjelp.

Dette skjer ett år etter at israelske soldater bordet skipet «Mavi Marmara» og etterlot seg ni døde tyrkiske aktivister. 

To stortingsrepresentanter deltar i den norske Gaza-delegasjonen på åtte medlemmer i alt: Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV), begge valgt fra Oppland. 

 VENTER PÅ TILLATELSE:  Gaza-aktivister demonstrerte i Aten mandag mot at greske myndigheter ennå ikke har gitt seilingstillatelse til de mange båtene som venter på å komme i gang med sommerens konvoi. Et skip har allerede forlatt havn på Korsika i Frankrike, mens nærmere 300 Gaza- og Palestina-venner fra 22 nasjoenr fortsatt venter i Aten. FOTO: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, AFP/SCANPIX.
VENTER PÅ TILLATELSE: Gaza-aktivister demonstrerte i Aten mandag mot at greske myndigheter ennå ikke har gitt seilingstillatelse til de mange båtene som venter på å komme i gang med sommerens konvoi. Et skip har allerede forlatt havn på Korsika i Frankrike, mens nærmere 300 Gaza- og Palestina-venner fra 22 nasjoenr fortsatt venter i Aten. FOTO: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, AFP/SCANPIX. Vis mer

- Etter planen skulle vi dratt av gårde i dag eller i morgen, men vi er forsinket av flere årsaker. Denne sabotasjen vil kanskje forsinke oss en til to dager, sier Dahle. 

- Hva vet dere om hvem som står bak dette? 

- Vi vet ikke annet enn at Israel forsøker å forsinke oss med alle midler, sier Rødt-politikeren. 

Israelske myndigheter har tidligere advart journalister som blir med konvoien om 10 års innreisenekt til landet.

Greske myndigheter har holdt igjen seilingstillatelsen fra greske havner.

Har seilt allerede - Ett av skipene i Gaza-konvoien seilte fra fransk havn på Korsika for to dager siden. Planen er at alle skipene i konvoien samles i internasjonalt forvann. Nå er det enda mer usikkert når både vi og andre skip kommer ut fra greske havner, både på grunn av sabotasjen og den greske nølingen med seilingstillatelse, sier Espen Goffeng i den norske delegasjonen til Dagbladet.

 TO GAZA WITH LOVE:  Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX.
TO GAZA WITH LOVE: Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX. Vis mer

Også under fjorårets Gaza-konvoi ble det oppdaget «uforklarlige tekniske feil» på flere av båtene etter at de hadde forlatt gresk havn.

Skipet som allerede er underveis fra Korsika, er det største i konvoien med om lag 75 aktivister om bord.

Den «norske» yachten med avsagd propellaksel er blant de minste med plass til 25.

 FRA GAZA BY:  Palestinere som har slektninger i israelske fengsler, demonstrerer hver uke. Her en gruppe kvinner i Gaza by mandag med bilder av sine fengslede slektninger. FOTO: HATEM MOUSSA.
FRA GAZA BY: Palestinere som har slektninger i israelske fengsler, demonstrerer hver uke. Her en gruppe kvinner i Gaza by mandag med bilder av sine fengslede slektninger. FOTO: HATEM MOUSSA. Vis mer