DREPT: En politimann undersøker restene av bilen tilhørende atomforsker Mostafa Ahmadi-Roshan utenrof universitetet nord i Teheran i dag. Ahmadi-Roshan ble drept av en bombe plassert på bilen hans av en motorsyklist. Foto: Meghdad Madadi / Fars News Agency / AP / Scanpix
DREPT: En politimann undersøker restene av bilen tilhørende atomforsker Mostafa Ahmadi-Roshan utenrof universitetet nord i Teheran i dag. Ahmadi-Roshan ble drept av en bombe plassert på bilen hans av en motorsyklist. Foto: Meghdad Madadi / Fars News Agency / AP / ScanpixVis mer

- Sabotasje stanser ikke Irans atomprogram

Drapet på en iransk atomforsker kan være en israelsk sabotasjeaksjon. Men verken sabotasje eller sanksjoner vil stanse det iranske atomprogrammet, mener norske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Mostafa Ahmadi-Roshan, forsker og leder for en avdeling ved Irans anrikingsanlegg for uran i Natanz, som ble drept i Teheran onsdag.

Ifølge iranske myndigheter skal en motorsyklist ha festet ei bombe til en bil ved universitetet i byen. Iran mener Israels etterretningstjeneste Mossad står bak drapet, kanskje med amerikansk hjelp.

Flere aksjoner Amerikanske myndigheter fordømmer attentatet og nekter for at de hadde noe med det å gjøre. Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror likevel at både Israel og USA kan være innblandet.

- Vi har sett flere drap og sabotasjeaksjoner og elektronisk krigføring mot anrikingsanlegget i Natanz. Men slike aksjoner vil ikke stanse Irans atomprogram, bare forsinke det, mener han.

Fafo-forsker Kjetil Selvik er enig.

- Det virker veldig sannsynlig at dette dreier seg om en etterretningskrig, der enten Israel eller USA eller begge står bak, sier han.

Selvik sier det har vært flere aksjoner de siste årene som underbygger dette: både drap på vitenskapsmenn som står det iranske regimet nær, bomber mot militære anlegg, dataangrep og en amerikansk drone som har krenket iransk luftrom.

Spent situasjon Lodgaard peker også på at spenningen har økt betydelig de siste månedene.

Nylig hadde Iran en marineøvelse i internasjonalt farvann øst for det strategisk viktige Hormuzstredet, og myndighetene sier de vil holde nye militærøvelser der i februar. Iran truer også med å blokkere Hormuzstredet dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport. USA sier dette ikke vil bli tolerert.

Samtidig har Iran åpnet et nytt anlegg for anriking av uran som er godt beskyttet i et fjell. Dette har fått Israel til å si at tida er i ferd med å renne ut for den politikken som har vært ført til nå. Statsminister Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger erklært at Israel ikke kan akseptere at Iran får atomvåpen, og utelukker ikke bombing av Irans atomreaktorer.

Ut av kontroll? - For hver ny hendelse økes spenningen ytterligere, og vi kan ikke utelukke at utviklingen kommer ut av kontroll, sier Lodgaard.

- Sett med israelske øyne er utviklingen i Iran svært bekymringsfull. De ser iranske atomvåpen som en direkte trussel mot seg selv. Israel mener at tiden for en fredelig løsning er i ferd med å renne ut. Vi kan derfor ikke se bort fra at Israel vil handle på egen hånd i løpet av året, mener den tidligere NUPI-direktøren.

Dersom Israel angriper, kan USA bli trukket inn.

- Det kan hende at USA klarer å legge bånd på Israel, men regelen er jo at USA ikke greier det, sier Lodgaard, som ikke vil spå utfallet av konflikten.

- Men jeg liker ikke retningen på det som nå skjer, understreker han.

Selvik mener krigsrisikoen ikke nødvendigvis er nært forestående.

- Jeg tror ikke Iran ønsker militær konfrontasjon. Det har ikke kommet svar fra Iran som står i stil med de angrepene landet selv har vært utsatt for. Årsaken kan være at Iran ikke har kapasitet til å svare, eller at de ikke ønsker ytterligere eskalering, sier Selvik, som tror mest på det siste alternativet.

- Iran vet at de ikke har militær kapasitet som kan måle seg i en virkelig militær konfrontasjon, og at en krig vil bli svært ødeleggende for landet, sier Selvik.

(NTB)