Saddam: - Jeg vil skytes

Sier seg ikke skyldig, men vil ha en straff som er en militær leder verdig..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er ikke redd for døden, skal Saddam ha sagt til sine advokater ved et møte i desember i fjor. Opplysningene har kommet fram etter at en av advokatene, Issam Ghazzawi, har gitt detaljene fra møtet til den amerikanske avisen The Washington Times.

Advokatene hadde forsiktig gjort det klart for Saddam at den avsatte eks-diktatoren kunne få dødsdommen om han ble kjent skyldig.

- Å true meg med døden betyr ingenting, skal Saddam ha sagt. - Jeg er øverstkommanderende, jeg foretrekker døden ved skyting. Jeg er øverstkommanderende.

Erklærer seg uskyldig

Opplysningene er kommet fram etter at advokat Ghazzawi møtte USAs tidligere statsadvokat Ramsey Clark i Bagdad i begynnelsen av desember, men notatene Ghazzawi tok fra møtet med Saddam er først nå fullstendig oversatt og videreført.

Selv om Saddam nå er klar over at han kan dømmes til døden, legger ikke det noen demper på krigsviljen. Iraks avsatte leder erklærer seg fremdeles ifølge Washington Times uskyldig for alt han anklages for, og nekter å godta at kampen i Irak er over.

Han gikk kraftig til angrep på Iraks nye politikere, som han kaller marionetter, og lovet at de skulle få en passende straff når Baath-partiet kom tilbake til makten.

Rettssaken vil ta tid

LANGE TALER: Rettssaken blir stadig forstyrret av utrop fra Saddam. Foto: Scanpix
LANGE TALER: Rettssaken blir stadig forstyrret av utrop fra Saddam. Foto: Scanpix Vis mer

Saddam sitter nå anklaget for et mangfold forbrytelser, og det er ventet at rettssaken kommer til å ta svært lang tid. I tillegg til en enorm bevisbyrde, har saken også måttet tåle store utsettelser etter at Saddam ved flere anledninger enten har nektet å stille i rettssalen eller holdt lange og skarpe taler i sitt forsvar.

Nå oppfordrer Sadddam araber-statene til å komme til hans forsvar.

- Jeg har jobbet for dem, nå er på tide for dem å hjelpe meg.

Rettssaken gjenopptas 24. januar, og da skal Saddam svare for en massakre i byen Dujail nord for Bagdad, der 140 sjia-muslimer ble drept.

NEKTER SKYLD: Den avsatte diktatoren erklærer seg uskyldig i alt han blir anklaget for.