Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam ber irakerne stå samlet

Oppfordrer til varsomhet i forbindelse med valget 30. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam skal ha kommet med rådene da han torsdag for første gang møtte en av sine advokater, Khalil Dulaimi.

- Presidenten stilte spørsmål om hvordan det går med det irakiske folket og la vekt på hvor viktig det er at det står samlet, sa Ziad Khassawneh, talsmann for Saddams advokatteam. Saddam ba også folk vise forsiktighet under valget, men han sa ikke noe om en eventuell boikott.

Saddam Hussein fremholdt at alle landets religiøse ledere, uavhengig av fraksjon, har en viktig rolle å spille. Han mener de bærer et historisk ansvar for Iraks skjebne.

Isolert

Under pressekonferansen i Jordans hovedstad Amman kom det også fram at Saddam blir holdt helt isolert på et 15 kvadratmeter stort rom og at han ikke aner noe om verden utenfor.

Til tross for de trange forholdene, skal han være frisk og ved godt mot. Advokaten ble kjørt til Saddams oppholdssted i en stridsvogn og vet derfor ikke hvor det er, men han mener det kan ha vært i Bagdad.

Før møtet skal Saddam kun ha møtt amerikanske vakter og representanter fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Han er imidlertid svært skeptisk til hvordan ICRC håndterte besøket og anklager organisasjonen for ikke å ha overholdt sine internasjonale forpliktelser.

ICRC har som eneste organisasjon i verden mandat til å besøke krigsfanger, men er svært tilbakeholdne med å gi offentligheten innsyn i fangebesøkene. Årsaken er at det kan føre til at myndighetene sier nei til ytterligere besøk.

- Amerikanerne lyver

Saddam Hussein benyttet også anledningen til å fortelle sin egen versjon av hvordan han ble arrestert. Den stemmer dårlig overens med amerikanernes:

- Mesteparten av det de amerikanske soldatene sa, var dessverre feil. Presidenten ble arrestert mens han leste vers fra Koranen i et hus i hjembyen Tikrit. De ønsket bare å ødelegge irakernes syn på ham, uttalte Khassawneh.

Identiteten til advokaten som besøkte Saddam, irakiske Khalil Dulaimi, har tidligere vært holdt hemmelig av frykt for hans sikkerhet. Han skal ha mottatt mange trusler og for bare tolv dager siden skal han ha blitt skutt mot, ifølge advokatteamet.

Dulaimi deltok ikke selv på søndagens pressekonferanse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media