Saddam ble forrådt av egen livvakt

Saddam Hussein ble tatt til fange etter at han ble forrådt av en av sine nærmeste livvakter, går det fram av et BBC-program som sendes søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed Ibrahim Omar al-Musslit var også i slekt med Iraks ekspresident. Han skal ha vært svært lojal og spilte en viktig rolle i Saddams sikkerhetstjeneste. Da amerikanske styrker marsjerte inn i Bagdad 9. april i fjor, var han blant de få som deltok i Saddams flukt fra byen.

I desember ble han imidlertid pågrepet, og etter intense avhør avslørte han kort tid etter skjulestedet til sin tidligere sjef. Han ble brakt til Saddams hjemby Tikrit og skal selv ha pekt ut skjulestedet.

I BBC-programmet Panorama går det fram at al-Musslit likevel ikke vil få noe av dusøren på 25 millioner dollar som USA lovet til den som kunne avsløre Saddam. Grunnen skal være at hans bidrag ikke var frivillig.

En høytstående amerikansk generalmajor i Irak, Ray Odierno, avviser at al-Musslit ble torturert. Han sier til BBC at mannen hadde en «mørk karakter» og at den amerikanske staten trolig kan beholde pengene selv.

USA har til nå ikke villet avsløre identiteten på personen som ledet dem til Saddams skjulested hvor han ble pågrepet 13. desember.

NTB

<B>SADDAM:</B> Skal ha blitt forrådt av sine egne.