Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam bøyde av i nervekrig

NEW YORK (Dagbladet): Saddam Hussein valgte i går å bøye av i den nervekrigen han har startet med FN og USA. Diktatoren valgte å forlenge den fristen han satte i forrige uke for å utvise de av FNs våpeninspektører i Irak som er amerikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diktatoren i Bagdad hadde satt en frist fram til i dag for de sju amerikanerne i FNs inspektørgruppe som nå befinner seg i Irak. Gårsdagens beslutning forhindret en direkte konfrontasjon mellom Saddams politi på den ene siden og FN og USA på den andre.

Et forsøk på fra Iraks side å arrestere de sju amerikanerne, ville øyeblikkelig ha utløst en dramatisk krise.

«Alt i vår makt»

- Verden har en interesse i å forhindre Irak i å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Det er satt i verk et inspeksjonsregime for å sikre dette og som Saddam må rette seg etter. Det er dette denne saken dreier seg om, sa president Bill Clinton i går. Clinton svarte også at «vi må gjøre alt i vår makt for å løse dette med diplomatiske midler».

I dag kommer delegasjonen på tre diplomater utsendt av FNs generalsekretær Kofi Annan til Irak. Ifølge generalsekretæren har de tre et svært be-grenset oppdrag, nemlig å overtale Saddam til å oppfylle sine forpliktelser. Ut over det har delegasjonen ingen forhandlingsfullmakter.

Saddam har utsatt utvisningen av amerikanerne i FNs tjeneste til denne delegasjonen har gjennomført sitt oppdrag, opplyser Fred Eckhard som er talsmann for generalsekretær Kofi Annan.

Personlig appell

Kofi Annan rettet i går en personlig appell til Iraks visestatsminister Tariq Aziz om å sette til side utvisningsordren inntil de tre FN-diplomatene har avsluttet sitt oppdrag. Det er ventet at delegasjonen kommer til å oppholde seg i Irak til slutten av denne uka.

Generalsekretæren «har mottatt forsikringer om at ingen medlemmer av inspektørgruppa vil bli utvist så lenge hans utsendinger befinner seg i landet», sier Eckhard.

Generalsekretæren ønsket den irakiske beslutningen velkommen som en «positiv start på samtalene» som begynner i dag ved at delegasjonen møte visestatsminister Aziz.

- De står overfor en vanskelig og delikat oppgave, sier talsmann Eckhard.

Hele Norges coronakart