Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam bøyer ikke av

NEW YORK (NTB): Klokken kan tikke mot ny storkonflikt mellom Saddam Hussein og Vesten. Møtet mellom FNs generalsekretær Kofi Annan og visestatsminister Tariq Aziz i dag ga ingen løsning på striden om våpeninspektører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak nekter fortsatt å slippe amerikanske FN-inspektører inn i landet, og fastholder også trusselen om å skyte ned amerikanske spionfly.

Fastlåst og spent

- Han ga meg ikke det svaret jeg ønsket å høre, sa Annan etter møtet med Tariq Aziz i FN-hovedkvarteret, kort tid før Aziz orienterte Sikkerhetsrådet om Iraks syn på den fastlåste situasjonen.

Amerikanske talsmenn gjorde ingenting for å dempe den spente situasjonen, og slo fast at de ikke ventet annet enn «utsettelser og benektelser» fra Aziz i Sikkerhetsrådet. .

Spionfly

I dag fløy et amerikansk spionfly på nytt over Irak, uten at irakerne gjorde alvor av sin trussel om å skyte det ned.

- Spionflyene fløy for høyt og var utenfor rekkevidde for våre luftvernraketter, men våre styrker står klare til å svare på nye krenkelser, sa en irakisk militær talsmann.

Vestlige eksperter tvilte på forklaringen, og viste til at Iraks luftvernraketter kan nå 98.000 fot mens U2-flyene bare går til 70.000 fot. Irak kunne derfor ha skutt ned flyet om de hadde villet, mente en vestlig våpenekspert..

Anerkjenner ikke

Irak anerkjenner ikke de amerikanske U2-flyene som en del av FNs våpeninspeksjonsprogram, og hevder at flyene driver regulær spionasje. Ledelsen i Bagdad anklager også de amerikanske FN-inspektørene for spionasje, og nekter dem derfor adgang.

FNs øvrige våpeninspektører slipper inn som før, men har likevel holdt seg unna den siste uka.

- Vi har valgt å ta en dag fri, uttalte direktøren for FNs overvåking og kontroll-senter i Bagdad, svensken Nils Carlström, i dag.

Hele Norges coronakart