Saddam bruker amerikansk krigsfilm

Filmen «Black Hawk Down» brukes nå for å inspirere Saddams soldater, melder amerikansk etteretning. Scenarioet fra filmen er det amerikanerne frykter mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens koalisjonsstyrkene nærmer seg Bagdad og Saddam Hussein, begynner mange eksperter å frykte konsekvensene. Amerikanske militære frykter også at opinionen i USA kan snu dersom krigen drar i langdrag. Dette er Saddam Hussein klar over.

- Fienden ville ha en kort krig, men vi håper, ved Gud, at den blir lang og tung, sa Saddam i en fjernsynstale på irakisk tv forrige uke. Amerikansk etterretning mener Hussein satser alt på at en kamp om Bagdad skal bli som et nytt Stalingrad.

- Krigen vil til syvende og sist koke ned til hvor mange av våre soldater vi er villige til å ofre for å holde døde irakiske sivile unna al-Jazeera, sier en amerikansk marineoffiser til Time Magazine.

Bygerilja

Det verst tenkelige scenarioet for amerikanerne er å måtte kjempe gate for gate i byene for å få kontroll over byene. Samtidig vet de at Saddam Hussein ikke kommer til å forlate Bagdad frivillig.

- Folk sier til meg at vi ikke er vietnamesere. At vi ikke har noen jungel eller sump å gjemme oss i. Mitt svar på det er at vi skal la byene våre bli sumpen, og bygningene jungelen, sa Iraks visestatsminister Tariq Aziz i et intervju i fjor.

De militære planene for krigen i Irak har hele tiden gått ut på å unngå kamper inne i byene. Derfor har troppene stort sett gått utenom både Basra og Nasiriyah. Time mener amerikanerne hele tiden har planlagt å vente ut motstanden i Bagdad.

Bomber republikanergarden

Den siste uka har Bagdad blitt bombet både dag og natt. Men bortsett fra bombingen av strategiske mål i selve bykjernen er det forstedene som har fått hardest medfart av luftangrepene. Fordi koalisjonen har absolutt herredømme i luftrommet tvinger de Saddams republikanergarde til å holde seg i ro.

Det er antatt at Hussein har plassert flesteparten av soldatene utenfor Bagdad for å minimere faren for et eventuelt kupp. Nå vokter koalisjonen gardens bevegelser med falkeblikk. Forsøker de seg på en retrett til byen, står koalisjonens fly klare til å bombe dem mens de flykter fra bunkersene rundt byen. Velger de å bli i skyttergravene håper koalisjonen på å redusere antallet soldater og deres kamplyst til det minimale.

Skal sulte ut Saddam

Når amerikanerne til slutt når Bagdad er den mest aktuelle planen å beleire byen til Saddam gir seg. Ved å stenge vannforsyningene inn til byen, og samtidig nekte innbyggeren forsyninger, håper amerikanerne at sivilbefolkningen flykter uoppfordret fra Bagdad. Med bare militære igjen i byen kan luftoffensiven begynne for fullt, skriver magasinet.

Sammen med artilleri og spesialoperasjoner i byen skal koalisjonen fjerne så mye som mulig av Husseins maktstruktur før de går inn.

Historiske tall for gatekriger viser at begge parter har en tapsprosent på rundt 30 prosent. Når partene kriger i tettbygde strøk befinner 90 prosent av alle fiendtlige mål seg nærmere enn 50 meter i det de kan ses med øynene. Med den strategien de amerikanske militære har lagt for Bagdad håper de å redusere de amerikanske tapene ned til 10 prosent.

Håper på et nytt Mogadishu

Saddam Hussein håper på sin side at gatekampene blir så blodige som mulig. Amerikanske etterretning hevder at Saddam delte ut kopier av Hollymoodfilmen «Black Hawk Down» før krigen brøt ut. Dette skal han ha gjort for å inspirere soldatene sine til kamp.

Filmen er basert på en sann historie fra amerikanernes aksjon i Somalia i 1993. Da mistet 18 amerikanske soldater livet da de prøvde å redde kolleger som hadde krasjet i helikopter i Mogadishu. Bildene av de drepte soldatene skapte sterke reaksjoner i USA, og den amerikanske opinionen snudde dramatisk de neste dagene.

Disse tapene var sterkt delaktige i at amerikanerne trakk seg ut av Somalia, og amerikanerne mener Saddam håper på samme effekt av gateslag i Bagdad.

Tap styrker støtten

Myndighetene i USA tror ikke at tap av amerikanske liv i Irak kommer til å tvinge dem til en retrett. President George W. Bush er fast bestemt på å fjerne Saddam Husseins regime, og så langt har han hatt det amerikanske folket i ryggen viser meningsmålinger.

Og denne gangen, i sterk kontrast til operasjonene i Somalia, er amerikanerne forberedt på tap. USAs øverstkommanderende i Irak, general Tommy Franks, har allerede advart sine soldater om at flere amerikanere vil dø i krigen. Og jo større tapene blir, jo større blir soldatenes ønske om å vinne krigen, tror de militære.

- Det vi ser nå er at troppene stålsetter seg mer og mer, sier en kilde i administrasjonen til magasinet.

For går det ikke etter planene kan krigen i Irak bli både Bush og Saddams endelikt.

BILDET FRA FILMEN: Saddam Hussein skal bruke bilder fra filmen «Black Hawk Down» til å inspirere sine egne soldater, melder amerikansk etterretning.
«Black Hawk Down»</B>