Saddam-dommer skutt i Irak

Drept sammen med sønnen utenfor hjemmet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Barwez Mohammed Mahmoud al-Merwani er den første i Iraks spesialdomstol som er angrepet og drept.

Ukjente gjerningsmenn kom kjørende i stor fart forbi huset til dommeren og åpnet ild mot ham og sønnen hans, advokat Aryan Barwez al-Merwani. Begge ble drept i dag tidlig.

De to skal ha forsøkt å løpe mot bilen sin da de ble truffet og drept.

- Han ble drept fordi han jobbet for spesialdomstolen. Jeg har ikke detaljene foreløpig, men etterforskningen pågår, sier en ansatt i domstolen til nyhetsbyrået AP.

Verken dommere eller ansatte i spesialdomstolen er identifisert for publikum, for å hindre at de skal bli mål for opprørere i landet.

Iraks spesialdomstol ble opprettet i 2003 etter at Saddam Hussein ble funnet og arrestert. Fem potensielle dommere til spesialdomstolen ble drept og det førte til at mange dommere takket nei til å jobbe for spesialdomstolen.

Halve budsjettet til spesialdomstolen brukes på sikkerhetstiltak. Domstolen har over 60 ansatte dommere som gransker hendelsene før Saddams fall. Al-Merwani skal ha vært en av disse.

Fem tidligere medlemmer av Saddam Husseins regime er tatt de siste dagene, blant dem en av Saddam Husseins halvbrødre, Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti.

USAs militære i Irak overførte 12 av deres viktigste krigsfanger til domstolen i juni i år da makta i landet formelt ble overført tilbake til irakerne.

<B>SKAL DØMMES AV SPESIALDOMSTOLEN: Saddam Hussein sitter trolig i et fengsel nær flyplassen i Bagdad sammen med de øvrige fangene.