Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saddam-dommer trekker seg

Hoveddommeren i saken mot Saddam Hussein har søkt avskjed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hoveddommer Rizgar Mohammed Amin har levert inn askjedssøknad, melder nyhetsbyrået AP.

Han ønsker å trekke seg umiddelbart som sjef og medlem av dommerpanelet som leder rettssaken mot den tidligere Irak-diktatoren.

Det er foreløpig uklart om retten har akseptert avskjedssøknaden. Det er ikke oppgitt noen årsak til den plutselige avgjørelsen.

Spekulasjoner

Bekreftelsen kommer etter at det i går oppstod spekulasjoner om at Amin var på vei til å trekke seg.

To av dommerne i panelet gikk ut og avviste påstandene. I dag fremstår dette som et forsøk på å få Amin til å bli.

Lei av kritikk

Hoveddommeren skal være lei av kritikken i media, der han beskyldes for å la rettssaken spinne ut av kontroll.

VIL VEKK: hOVEDDOMMER Rizgar Mohammed Amin (i forgrunnen) har levert avskjedssøknad og vil trekke seg fra Saddam-saken. Han har lenge vært kritisert for ikke å ha nok kontroll på diktatorens mange utbrudd og protester i rettssalen. Foto: Scanpix
VIL VEKK: hOVEDDOMMER Rizgar Mohammed Amin (i forgrunnen) har levert avskjedssøknad og vil trekke seg fra Saddam-saken. Han har lenge vært kritisert for ikke å ha nok kontroll på diktatorens mange utbrudd og protester i rettssalen. Foto: Scanpix Vis mer

Saddam Hussein har ofte grepet ordet og holdt lange flammende taler, der han rakker ned på både dommerne og retten som han mener er ulovlig innsatte nikkedukker for den amerikanske okkupasjonsmakten.

Presset av USA

Vet ett tilfelle nektet Saddam å møte i retten. Han har ropt ut anklager om tortur, og satt seg ned på kne for å be høylydt og åpenlyst selv om retten ikke har tillatt pauser.

Amin har også vært under press fra amerikanske myndigheter. I desember møtte han formann Arlen Specter i det amerikanske senatets justiskomite. Der ble dommeren bedt om å stramme inn og få bedre kontroll på saken.

Risikerer dødsstraff

Den kurdiske dommeren var mer eller mindre ukjent før han ble utnevnt som hoveddommer og medlem av dommerpanelet på fem.

Saddam og noen av hans fremste støttespillere står tiltalt for folkemord etter massakren i Dujail i 1982, som var en hevn etter et mislykket attentatforsøk på diktatoren. Han risikerer dødsstraff hvis han blir dømt.

Rettssaken mot Hussein er ventet å fortsette 24. januar.

UBEGRUNNET: Det er foreløpig ikke oppgitt noen begrunnelse for søknaden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!